Siber dolandırıcılıkta gelinen son nokta pes dedirtti. İkinci el cep telefonlarına casus yazılım yüklüyorlar ve bunları düşük fiyatlardan satıyorlar. Cihazı satın alan kişi SIM kartını takınca telefondaki tüm veriler açığa çıkıyor.
Siber dolandiricilikta yeni yöntemle, cihazi satin alan kisi SIM kartini takinca telefondaki tüm verilerin açiga çiktigi ortaya çikti. Banka hesaplarindan e-devlet sifrelerine kadar tehlikeye giren özel bilgileri korumak için ne yapilmali? Iste o yöntem ve korunma yollari.
Dolandiricilar dijital teknolojide çigir açiyor. Yapay zekanin yeteneklerini kesfeden sahtekarlar, tespit edilmesi zor olan casus yazilimlar gelistirip bunlari cep telefonlarina yüklüyor ve ikinci el piyasasinda satiyorlar.
Satin alan kisi cihazin içine SIM kartini yerlestirdiginde ise kisisel bilgilerden banka hesaplarina, e-Devlet’ten sosyal medya sifrelerine kadar pek çok bilgi istemeden açiga çikmis oluyor. Yani telefon uzaktan ele geçiriliyor.
Casus yazilimlar, bununla da kalmayip telefon görüsmelerinizi dinliyor, internet geçmisini izliyor, arama kayitlarina bakiyor, kamerayi kontrol edebiliyor hatta konumunuzu bile takip edebiliyor.
Genellikle telefonun isletim sistemine bulasarak arka planda sessizce çalisan ve kullanicinin farkina varmadan bilgi toplayan casus yazilimlar bu bilgiler isiginda ayni zamanda santaj malzemesi olarak da kullaniliyor.
Bu nedenle, ikinci el cep telefonu satin alirken güvenilir kaynaklardan almak ve cihazi kontrol etmek hayati önem tasiyor.
Marmara Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Adli Bilisim Uzmani Prof. Dr. Ali Murat Kirik, bu tür dolandiricilik olaylarinin yeni yeni yayginlasmaya basladigina dikkat çekerek, sunlari söyledi:
"Siber dolandiricilar casus yazilim yükledikleri telefonlari piyasanin altinda fiyatlarla gerek sanal ortamda, gerekse de fiziksel dükkanlarda satiyorlar."
"Daha sonra, kullanici SIM kartini taktiginda, casus yazilim devreye giriyor ve SIM kart üzerinden telefonun iletisim aglarina erisiyor. Bu, dolandiricilara telefonun konumunu, çagri kayitlarini, mesajlarini ve diger iletisim verilerini çalmak için bir kapi açiyor."
Dolandiricilarin genellikle gece 02:00-05:00 saatleri arasinda casus yazilim yükledikleri telefona uzaktan erisim sagladigina vurgu yapan Ali Murat Kirik, söyle devam etti:
"Iste bu kriminal zaman diliminde kurbanlarin banka hesaplari bosaltiliyor. Casus yazilim, telefonunuzdaki SIM kart verilerini kopyalayarak dolandiricilara iletebiliyor."
"Ayrica, telefonunuzdaki veri tabanlarina eriserek SIM kartinizla iliskili bilgileri çalabiliyor. Casus yazilim genellikle arka planda çalisarak kullanicinin farkina varmadan bilgi topluyor."
"Ali Murat Kirik, geçtigimiz günlerde Erzurum’da yasayan Adem Kiziltas isimli bir vatandasin bu sekilde dolandirildigini da ifade ederek söyle konustu: “Bu vaka, telefonlara yüklenen casus yazilimin ne kadar büyük bir tehdit olabilecegini gösteren çarpici bir örnektir."
"Kiziltas, yeni aldigi cep telefonuna kurulum yaptiktan sonra sarja takarak uyudu. Ancak sabah uyandiginda, telefonunun kendiliginden kapanmis oldugunu ve daha önce yükledigi bütün verilerin silindigini fark etti. Ardindan telefonuna gelen mesajlarla dolandirildigini anladi. Gelen mesajlarda, gece saatlerinde banka hesaplarindan yapilan islemlerin bildirimleri yer aliyordu."
"Kötü niyetli kisiler, telefonuna bulastirdiklari casus yazilim araciligiyla Adem Kiziltas’in banka hesaplarina erisim saglayarak büyük miktarlarda para çektiler. Kiziltas’in hesabindaki 173 bin lira ile kredi kartindan 336 bin lira nakit avans çekerek yarim saat içinde 509 bin lirayi çaldilar."
Ali Murat Kirik, ikinci el telefon alirken dikkat edilmesi gereken noktalari ise söyle özetledi: "Telefonun daha önce kaybolmus veya çalinmis olma ihtimaline karsi IMEI numarasini e-Devlet üzerinden sorgulatin..."
"Almayi düsündügünüz telefonun garanti durumunu kontrol edin. Garantisi devam ediyorsa bu sizi olasi sorunlara karsi koruyabilir. Telefonun önceki sahibinin ev ve is adresi dahil tüm iletisim bilgilerini alin. Mümkünse ailesinden birilerinin de iletisim bilgilerini isteyin."
"Anormal düsük fiyatlardan kaçinin, bunlar çogu zaman sorun teskil eder. Cihazin fabrika ayarlarina sifirlayin ve güvenilir bir antivirüs yazilimi kullanin. Iyi bir güvenlik programi, cihazi tarayarak zararli yazilimlara karsi siki bir koruma saglar."
"Üçüncü parti ya da bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmeyin. Güncellemeleri düzenli olarak kontrol edin. Halen içinizde kusku varsa telefonu yetkili bir servise götürerek kontrol ettirin."