Tgrt Haber

SpaceX açıkladı: Başarıyla fırlatılan Starship roketinden kötü haber

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: tgrthaber.com.tr
14 Mart 2024 16:38 - Güncelleme : 14 Mart 2024 18:05

Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay şirketi SpaceX, başarısızlıkla sonuçlanan 2 denemenin ardından 2,4 milyar dolar değerindeki Starship roketini başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Ancak atmosfere yeniden girişte iletişimin koptuğu açıklandı.

İnsanlık tarihinde şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olarak bilinen Starship, SpaceX'in ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan "Starbase" sahasından Türkiye saatiyle 16.25'te fırlatıldı.

Kalkıştan yaklaşık bir saat sonra Starship'in Hint Okyanusu'na iniş yaparak Dünya'ya geri dönmesi beklenmekteydi. Burada parçaları yeniden kullanılmak üzere onarılmaya çalışılacaktı.

Fırlatma öncesinde SpaceX CEO'su Elon Musk, X hesabı üzerinden "5 saat içinde Starship fırlatma girişimi. Hadi Mars'a gidelim." paylaşımında bulunmuştu.

İLETİŞİM KOPTU

Starship tamamen yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlandı ve SpaceX, Falcon 9 roketlerinde olduğu gibi Super Heavy'yi yeniden başlatmayı planlıyor.

Starship'in üst aşaması ayrılmanın ardından uçmaya devam etti ancak tam bir yörüngeye girme girişiminde bulunmadı. Bunun yerine, uzay aracı Dünya üzerinde süzülürken yörünge altı kıyı aşamasına girdi; bu sırada SpaceX, uzay aracının araç yeterliliğine yönelik uçuş sistemlerinden ikisini (Starship'in Raptor motorlarının yeniden çalıştırılması ve tanklar arasında kriyojenik yakıt aktarımı) göstermeyi umuyordu.

Bu gösterilerin ardından uzay aracının fırlatıldıktan yaklaşık 65 dakika sonra Hint Okyanusu'na inmesi bekleniyordu ancak SpaceX, yeniden giriş sırasında Starship ile bağlantısını kaybetti.

Bir SpaceX yetkilisi, "Bu noktaya kadar gemiden haber alamadık ve bu nedenle ekip Starship'in kaybolduğuna dair çağrı yaptı." ifadesini kullandı.

İNSANLIĞI DİĞER GEZEGENLERE TAŞIMAYI UMUYOR

Her şey planlandığı gibi giderse Musk, Starship'i bu yıl dokuz kez daha tam olarak fırlatmayı düşünüyor. Starship ile amaçlanan şey ise Musk'ın da sürekli olarak bahsettiği gibi insanlığı Ay'a ve diğer gezegenlere taşıyıp burada koloniler kurmak.

Bu sefer başardı! SpaceX, Starship roketini kazasız belasız fırlattı - 1. Resim

İLK 2 DENEME BAŞARISIZ OLDU

Starship Nisan 2023'te Meksika Körfezi'nde meydana gelen başarısız fırlatma sonrasında ABD Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) onay almakta zorlanmıştı. Daha sonra kasım ayında, ikinci fırlatma denemesini yaptı ancak test görevinin sekizinci dakikasında roket patlamıştı.

SİSTEM İKİ PARÇADAN OLUŞUYOR

400 feet (yaklaşık 122 metre) uzunluğunda olduğu belirtilen Starship sistemi, "Starship" isimli bir uzay aracından ve "Super Heavy" isimli bir roket sisteminden oluşuyor.

Bu sefer başardı! SpaceX, Starship roketini kazasız belasız fırlattı - 2. Resim

SpaceX, Starship misyonu web sitesinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Üçüncü uçuş testi, önceki uçuşlardan öğrendiklerimizi temel alarak bir dizi iddialı hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bunlar arasında her iki aşamanın da başarılı olması, Starship'in yük kapısının açılıp kapanması, üst aşamanın boşlukta seyir aşamasında yakıt transferi gösterimi, uzayda bir Raptor motorunun yeniden ateşlenmesi ve Starship'in kontrol edilmiş bir şekilde yeniden girişi yer alıyor."

Roket, Starship'in Hint Okyanusu'na inmeyi hedeflediği yeni bir yörüngede uçuşunu gerçekleştirdi. Şirketin açıklamasına göre bu sayede, kamu güvenliğini en üst düzeye çıkarırken uzayda motor yakma gibi yeni tekniklerin denenmesine olanak sağlanıyor.

İşte bütün bu hedefler, Starship'in bu üçüncü uçuşunu önceki iki uçuşundan daha iddialı hale getiren kriterler arasında yer aldı.

Öte yandan Elon Musk, X hesabından paylaştığı yeni bir gönderide, "Starship hayatı çok gezegenli hale getirecek." diye yazdı.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...