Tgrt Haber

Bugüne kadar tüm gördüklerinizi unutun: James Webb Teleskobu ‘En uzak’ galaksiyi tespit etti!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Newscientist
25 Nisan 2023 11:00 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 11:02
Bugüne kadar tüm gördüklerinizi unutun: James Webb Teleskobu ‘En uzak’ galaksiyi tespit etti!

Evrenin derinlerine inen James Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadarki en uzak gökada, yani galaksi kümesini keşfetti. Gökbilimcilere göre bu aynı zamanda en büyük gökada da olabilir.

Yıldızlar, galaksiler, kara delikler ve dahası… Evreni derinlemesine inceleyen James Webb Uzay Teleskobu​ uzay ve bilim dünyasında çığır açıyor. 

Her çektiği karede yeni bir keşfe imza atan uzay teleskobu, bugüne kadar görülen en uzaktaki galaksi​ kümesini keşfetti. Öyle ki bu gökada bilim adamlarının yorumuna göre evrendeki en büyük küme de olabilir. Fakat bunun için henüz net bir sonuç olmadığını belirtelim.

30 MİLYAR IŞIKYILI UZAKLIKTA 

James Webb Teleskobu tarafından keşfedilen galaksi, 30 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. California Teknoloji Enstitüsü'nden Takahiro Morishita ve meslektaşları, bu galaksilerin kırmızıya kaymalarını ölçmek için JWST'nin spektrometresinden faydalandı. Peki kırmızıya kayma nedir? 

Kırmızıya kayma, evrenin genişlemesinin neden olduğu bir olgu, yani bir nesne ne kadar uzaktaysa bizden o kadar hızlı uzaklaşması demektir. u, ışığının dalga boyunu değiştirir, tıpkı bir ambulansın sireninin perdesinin geçerken değişmesine benzediği gibi.

İLGİNÇ BİR GALAKSİ YOĞUNLUĞU VARDI

Bugüne kadar tüm gördüklerinizi unutun: James Webb Teleskobu ‘En uzak’ galaksiyi tespit etti!

Yeni yapılan keşfe ilişkin açıklamalarda bulunan Morishita, "Bir süredir Hubble verilerinden ilginç bir aşırı galaksi yoğunluğu olduğunu biliyorduk. JWST'den gelen tayfları ilk gördüğümüzde sürpriz oldu - yedi gökadanın tümü aynı kırmızıya kaymada hizalandı." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden Benedetta Vulcani ise yaptığı açıklamada, "Bu uzak galaksileri farklı nehirlerdeki küçük su damlaları gibi ve sonunda hepsinin büyük, güçlü bir nehrin parçası haline geleceğini görebiliriz" açıklamasında bulundu.

Son olarak James Webb geçtiğimiz haftalarda da önemli bir görüntüyü kaydetmişti. TRT Haber’in haberine göre , genç süpernovanın gözlemlenebilen kalıntılarında daha önce görülmemiş renkli ayrıntılar yakaladı. Görüntünün süpernova patlamasıyla yok olan ve ışığı Dünya'ya ilk kez 340 yıl önce ulaşan yıldızdan geriye kalan "Cassiopeia A" adlı gaz ve toz bulutuna ait olduğu açıklandı. 

Kaynak: Newscientist.com, Okan Güleş tarafından yerelleştirildi.

Kaynak: Newscientist

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...