Tgrt Haber

Büyük hevesle açılmıştı: Windows için bir dönem kapanıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Microsoft
07 Haziran 2023 11:19 - Güncelleme : 07 Haziran 2023 11:19
Büyük hevesle açılmıştı: Windows için bir dönem kapanıyor

Microsoft, Siri benzeri sesli asistan uygulaması Cortana için yolun sonuna gelindiğini duyurdu. Artık Windows 10'da ve Windows 11'de çalışmayacak.

Microsoft, bu yıl Windows 10​ ve Windows 11​ işletim sistemlerinde Cortana desteğini sonlandıracağını duyurdu. Ancak şirket, Outlook Mobile, Teams Mobile, Microsoft Teams Display ve Microsoft Teams Rooms dahil olmak üzere diğer ürünlerinde sanal asistanı desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

İsmini Microsoft'un Halo oyun serisindeki yapay zeka karakterden alan Cortana ilk olarak 2014 yılında "Windows Phone'un ve Windows'un geleceği" şeklinde tanıtılmıştı. 2015'te Cortana Windows'ta kullanıma sunulmasının ardından sonraki yıllarda Microsoft'un diğer ürünlerine de gelmişti.

'WİNDOWS COPİLOT' YERİNE GEÇECEK

Teknoloji devi, Windows 10 ve Windows 11'de Cortana desteğini neden sonlandırmaya karar verdiğini açıklamadı. Ancak Microsoft, bu yılın sonunda her iki platformda da Windows Copilot adlı yeni sanal asistanını kullanıma sunacağı için bu kararı almış olabilir.

Windows Copilot, ChatGPT tabanlı Bing Chat uygulaması tarafından destekleniyor. Halihazırda Windows'un beta sürümüne kaydolan kullanıcılar deneyimleyebiliyorlar. Kullanıcı yorumları, Copilot'un Cortana'nın yapabileceği her şeyi fazlasıyla yapabildiğini ve daha iyi bir asistan olduğunu gösteriyor.

Büyük hevesle açılmıştı: Windows için bir dönem kapanıyor

Microsoft yaptığı duyuruda Cortana'nın kapanması sebebiyle kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenme ihtimalini düşündüklerini söyledi.

Şirket bu konuda geliştirdiği çözümleri "Cortana simgesine tıklayıp sesi kullanmaya başlamak için uygulamayı başlatmak yerine, artık sesi kullanabilir ve farklı araçlar aracılığıyla üretkenlik ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz" ifadeleriyle duyurdu.

Kullanıcılar alternatif olarak Windows 11'de sesli erişim, Yeni Bing AI, Microsoft 365 Copilot, Windows Copilot özelliklerinden faydalanabilir.

Bu arada ChatGPT tabanlı Bing AI geçtiğimiz haftalarda test aşamasından çıkarıldı ve herkese açık hale getirildi. Artık Microsoft hesabına gerek olmadan Bing'in web sitesi üzerinden kullanılabiliyor. Öte yandan GPT-4 tabanlı ChatGPT Plus'ın Türkiye fiyatı da 499 TL olarak belirlendi.

Kaynak: Microsoft Blog

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Microsoft

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...