Çarpıcı keşif: Mars'ta su izleri bulundu
Bilim insanları uzun yıllardır Mars yüzeyinde yaşamın izlerini araştırıyor. ABD’deki araştırmacılardan nihayet sevindirici bir haber geldi. Araştırmacılar, suyun varlığı için gerekli mineralleri keşfetti.
Daily Mail’in haberine göre, Binghamton Üniversitesi araştırmacıları Mars’ta su bulgularına ulaştı. Çalışmaya göre su, yüzeyin 30 kilometre altındaki kil minerallerinin içinde. "Smektit" isimli demir açısından zengin mineral, Dünya'da da bulunuyor. Smektitler, kaya ile su arasındaki belirli bir reaksiyondan meydana geliyor. Bununla birlikte, bilim insanları Mars'ta smektitin termal olarak en kararlı formunu yani demirli smektiti gözlemlediklerini açıkladı.
Binghamton Üniversitesi jeoloji ve çevre çalışmaları profesörü Dr. David Jenkins, “Smektitin termal olarak en kararlı formu demirli smektitin yaklaşık 600°C sıcaklıklara kadar kararlı olduğunu gördük. 30 km derinlikteki maddenin Mars'taki kayıp su için önemli bir rezervuar olabileceği ortaya çıktı.” dedi.
İLK SU KANITLARI 2006'DA BULUNDU
Mars'ta su olduğuna dair ilk bulgular 2006 yılında bir NASA çalışmasında yayımlandı. Bu çalışmada yer alan fotoğraflar, 1999 ile 2001 arasındaki yıllarda çekildi. Mars'ta sıvı suyun varlığını gösteren "Terra Sirenum" ve "Centauri Montes" adlı iki krateri gösterdi.
31 Temmuz 2008'de NASA'nın Phoenix Mars iniş aracı, Kızıl Gezegen’de Dünya'daki su ile aynı elementleri içeren su buzunun varlığını doğruladı. Kızıl Gezegen’de bulunan birkaç kurumuş vadi ve nehir kanalı, bir zamanlar akan suyun olduğunu gösteriyor.
NASA'nın Perseverance gezgini ise şu anda yaklaşık 3.5 milyar yıl önce suyla dolu olduğu düşünülen Jezero Krateri'ni araştırıyor. Daha önce Mars suyunun kutup bölgesinde depolanmış buz ve yeraltı buzu olduğu tahmin ediliyordu.
KİL MİNERALLERİ SU VARLIĞINI GÖSTERİYOR
Prof. Dr. Jenkins açıklamasının devamında, "Son birkaç yılda, Mars'ın yörüngesindeki uydulardan yeterli miktarda buz olmadığını veya Mars yüzeyinden yeterli su buharı kaybı olmadığını belirlemek için yeterli veri toplandı." dedi.
Çalışmanın önemine değinen araştırmacı, "Çalışmanın birincil katkısı, Mars'ın derinliklerinde demirce zengin smektitlerin bulunabileceği maksimum sıcaklıkları sağlaması. Önceki çalışmalar, smektitin düşük sıcaklıkta oluşumunu göstermeye odaklandı ancak ne kadar kararlı olabileceğini göstermedi. Bu son bilgi, Mars'ta kil mineralinin hangi derinlikte oluşabileceğini belirlemeye çalışacaksak gerekli." şeklinde konuştu.
Açıklamasını sonlandırırken Jenkins, Mars suyu için potansiyel bir rezervuar olarak kil minerallerinin önemini doğrulamaya yardımcı bir çalışma olduğunu söyledi. Ancak çalışmanın bu konuya nokta koymak için yeterli olmadığını da vurguladı.