Tgrt Haber

'Casusluk' suçlamasına Apple'dan yanıt: "Asla yapmadık, yapmayacağız"

02 Haziran 2023 11:46 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 11:46
'Casusluk' suçlamasına Apple'dan yanıt: "Asla yapmadık, yapmayacağız"

Rusya Federal Güvenlik Ofisi'nin, Amerikan istihbarat servislerinin iPhone'daki güvenlik açıklarını kullanarak Rus diplomatları takip ettiği iddiasına Apple'dan yanıt geldi.

Rusya​ Federal Güvenlik Ofisi (FSB) Perşembe günü yaptığı yazılı açıklamayla ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) iPhone​ telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiğini, Apple​'ın da buna göz yumduğunu öne sürmüştü.

FSB​, Apple'ın Rus diplomatların telefonlarına bir zararlı yazılım yerleştirdiğini ve bu sayede diplomatlara ait hassas bilgilerin Amerikan istihbarat servislerinin eline geçtiğini ortaya çıkardıklarını belirtmişti. ABD'li teknoloji devi konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rusya'nın bu iddialarını reddetti.

"HÜKÜMETLERLE ÇALIŞMIYORUZ"

Reuters'in aktardığına göre, Apple yaptığı açıklamada "Herhangi bir Apple ürününe gizli bir şey yerleştirmek için hükümetlerle asla çalışmadık ve asla çalışmayacağız" ifadelerini kullandı.

'Casusluk' suçlamasına Apple'dan yanıt:

Rusya merkezli güvenlik firması Kaspersky Lab'dan da Apple'ın ABD'ye casusluk yaptığı iddialarına açıklama geldi. Şirket yayınladığı bir blog gönderisinde, operasyonda onlarca çalışanının cihazının ele geçirildiğini söyleyerek şu bilgileri paylaştı:

"Saldırı, iOS işletim sistemindeki bir dizi güvenlik açığını kullanarak bir cihazda yürütülen ve casus yazılım yükleyen kötü amaçlı bir eke sahip görünmez bir iMessage kullanılarak gerçekleştiriliyor. Casus yazılım daha sonra gizli bilgileri uzak sunuculara sessizce iletir: Mikrofon kayıtları, anlık mesajlaşma programlarından fotoğraflar, coğrafi konum ve virüslü cihazın sahibinin bir dizi başka etkinliği hakkındaki veriler."

"SALDIRININ HEDEFİ KASPERSKY DEĞİL"

Kaspersky CEO'su Eugene Kaspersky, "Haziran 2023’te bu yazıyı yazdığımız an itibarıyla saldırı devam ediyor. Bu siber saldırının ana hedefinin Kaspersky olmadığından eminiz" diyerek, saldırıyı "şirketinin üst ve orta yönetimdeki çalışanları hedef alan profesyonel hedefli bir siber saldırı" olarak tanımladı.

Daha önce Apple, kullanıcı gizliliğini koruma amacıyla güvenlik önlemlerini sıkılaştırmış ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın kullanıcı bilgilerine erişim taleplerini reddetmişti.

Kaynak: Reuters

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...