Tgrt Haber

Celal Şengör, yapay zeka ile sesini taklit edenlere dava açacak

14 Temmuz 2023 14:15 - Güncelleme : 14 Temmuz 2023 14:18
Celal Şengör, yapay zeka ile sesini taklit edenlere dava açacak

Prof. Dr. Celal Şengör, yapay zeka aracılığıyla sesinin taklit edildiği bir videoya tepki gösterdi. Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fabrikadan şirkete, öğrenciden marketlere kadar pek çok alanda kullanılan yapay zeka​, korkutucu bir hal almaya başladı. İnsan seslerini taklit edebiliyor, sanki gerçek bir kişiymişçesine seslendirme yapabiliyor hatta deepfake​ teknolojisiyle, bir kişiye hiç söylemediği sözleri söylüyormuş gibi yapabiliyor.

Bunun son örneği, ünlü Türk yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'e oldu. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir videoya, yapay zeka ile Şengör'ün sesi kullanılarak "Bismillah" isimli bir ilahinin seslendirildiği yansımıştı.

ŞENGÖR, YAPAY ZEKAYLA SESİNİ TAKLİT EDENLERE DAVA AÇACAK

Gazeteci Fatih Altaylı​, bu videoyla ilgili olarak Celal Şengör'ün "Birinin yapmadığı bir şeyi yapıyor gibi göstermek büyük bir sahtekârlık, aşağılık bir harekettir" ifadeleriyle tepki gösterdiğini yazdı. Ayrıca Şengör'ün paylaşımı hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve dava açacağı belirtti.

Yapay zeka teknolojileri günlük hayatta birçok insanın hayatını kolaylaştırsa da, tatsız durumlara da neden oluyor. Nisan ayında Avustralya'da Hepburn Beldesinin Başkanı Brian Hood, yapay zeka sohbet botu ChatGPT​'nin kendisini karaladığını iddia ederek uygulamayı geliştiren OpenAI şirketine dava açmıştı.

Tartışmalara neden olan bir diğer husus da 'telif hakkı' konusu. Geçtiğimiz günlerde, ünlü komedyen Sarah Silverman'ın da aralarında bulunduğu bir grup içerik üretici ve yazar, Meta ve OpenAI'nın sohbet robotlarını eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri kullandığını iddia ederek bu şirketlere toplu dava açtı.

OpenAI şirketine açılan davada, ChatGPT'nin istendiğinde yazarların kitaplarının özetini çıkarabildiği ve bunun da telif haklarını ihlal ettiği ifade ediliyor. Yazarlar, her iki firmanın da ChatGPT ve LLaMA yapay zeka modellerini eğitirken, kitaplarındaki bilgileri kullandığını söyleyerek, yasal tazminat ve kârlarının iadesini talep ediyor.

Kaynak: Ensonhaber

Derleme: TGRT Haber

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...