Tgrt Haber

ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Guardian
23 Haziran 2023 13:14 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 13:15
ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!

ABD'de bir havayolu şirketine açtıkları davada ChatGPT tarafından üretilen sahte bilgileri kullandığı iddia edilen avukatlar para cezasına çarptırıldı.

ABD'de ChatGPT​ tarafından üretilen sahte bilgileri mahkeme​ dosyasında kullanan iki avukat​ ve bir hukuk​ firması 5.000 dolar (yaklaşık 130 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

Manhattan'da gerçekleşen olayda avukatlar Steven Schwartz ve Peter LoDuca ile Levidow, Levidow & Oberman adlı hukuk firması, Kolombiya havayolu şirketi Avianca'ya karşı açtıkları yaralanma davasında, OpenAI'nin geliştirdiği yapay zeka​ sohbet robotu ChatGPT tarafından üretilmiş sahte bilgileri kullandığı tespit edildi.

"YAPAY ZEKANIN KULLANIMINDA SORUN YOK AMA..."

Avukat Steven Schwartz olayı itiraf ederken, Bölge Yargıcı P. Kevin Castel ise hukuki çalışmalarda yapay zekanın kullanılmasının esas olarak yanlış bir şey olmadığını, ancak avukatların mahkemeye sunduğu bilgilerin doğruluğunu kanıtlamakla yükümlü olduklarını belirtti.

Yargıç, "Teknolojik gelişmeler yaygın bir şekilde kullanılıyor ve güvenilir bir yapay zeka aracının kullanımında doğal olarak yanlış bir şey yoktur. Ancak mevcut kurallar, avukatlara sunumlarının doğruluğunu sağlama görevi yüklemektedir." ifadelerini kullandı.

ChatGPT ile savunma yapan avukatlara rekor para cezası!

Yargıç, avukatların ve hukuk firmalarının yapay zeka aracı ChatGPT tarafından oluşturulan sahte alıntılara ve hayali hukuki bilgilere inanarak bu sorumluluklarını terk etmiş olduklarını vurguladı.

Öte yandan hukuk firması Levidow, Levidow & Oberman, mahkemenin kendilerine yönelik "kötü niyetle hareket ettikleri" yönündeki iddialarına katılmadıklarını belirten bir açıklama yayınladı. Firma açıklamasında "bir teknoloji ürününün tümüyle kurgusal dava üretebileceğine inanmayarak iyi niyetle hata yaptık" dedi.

CHATGPT, BİLGİ UYDURMASIYLA GÜNDEMDE

ChatGPT daha önce ABD'li bir hukuk profesörünü cinsel tacizle suçlamış ve bu iddiasını Washington Post Gazetesi'ndeki bir rapora dayandırmıştı. Fakat öyle bir rapor gerçekte hiç olmadığı ve tamamen yapay zeka tarafından uydurulduğu ortaya çıkmıştı.

Google'ın ChatGPT'ye rakip olarak geliştirdiği Bard adlı sohbet robotu da, James Webb Uzay Teleskobu hakkındaki bir soruya yanlış cevap vermesiyle tepki çekmişti.

OpenAI, yeni nesil dil modeli GPT-4 ile birlikte ChatGPT'yi daha iyi hale getirdiklerini ve yanlış bilgi vermesinin büyük ölçüde önüne geçtiklerini açıklasa da, sohbet robotunun hala tam olarak kusursuz olmadığı anlaşılıyor.

Kaynak: The Guardian, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Guardian
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...