Tgrt Haber

ChatGPT'den sonra yapay zekada endişelendiren gelişme: İnsanların düşüncelerini okudu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
02 May 2023 15:02 - Güncelleme : 02 May 2023 15:10
ChatGPT'den sonra yapay zekada endişelendiren gelişme: İnsanların düşüncelerini okudu

Tartışmalara neden olan ChatGPT’in ardından bilim insanları bir yapay zeka aracıyla kişinin düşüncelerini metne çevirebilen bir sistem geliştirdi. Yeni sistem yapay zeka tartışmalarını alevlendirdi.

Bilim insanları, ChatGPT'ye benzer bir yapay zeka​ aracıyla kişinin düşüncelerini metne çevirebilen bir sistem icat etti.  Sistem, bir hikaye dinleyen veya bir şeyler anlattığını hayal eden bireylerin beyin aktivitesini metne çevirebiliyor. Ancak düşünce okumaya yönelik sistemlerin, hükümetler ve işverenler tarafından gözetleme aracı olarak kullanılması ihtimali tartışmaya neden oluyor. 

FELÇLİ KİŞİLERDE KULLANILACAK 

ABD'deki Teksas Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği sistem, bilinçli ama felç gibi nedenlerle konuşma yetisini kaybetmiş kişilerin iletişim kurmasını sağlayabilir. Sistemin en önemli özelliklerinden biri de invaziv olmaması. Tıbbi operasyon veya ameliyat gerektiren, diğer bir deyişle vücut bütünlüğünü etkileyen müdahaleler invaziv diye niteleniyor. Felçli kişilerin yeniden iletişim kurmasını sağlamaya yönelik tekniklerse genellikle ameliyatla bireylerin beyinlerine çip yerleştirilmesini öngörüyor.

CHATGPT BENZERİ 

Öte yandan hakemli bilimsel dergi Nature Neuroscience'ta yayımlanan yeni araştırmada ameliyat gerekmiyor. Araştırmacılar, çalışmaya katılan bireylerden basitçe bir şeyler hayal etmesini istedi. Bu esnada katılımcıların beyin aktiviteleri işlevsel bir manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) makinesi aracılığıyla okundu. Daha sonra beyin dalgaları, ChatGPT benzeri yapay zeka aracıyla metne dönüştürüldü. Buradaki yapay zekanın eğitilmesi sürecinde katılımcılara saatlerce podcastler dinletildi ve beyin aktiviteleri izlendi.

METNİ ÜRETMEYEİ BAŞARDI 

Independent'in haberine göre böylelikle bir "kod çözücü" sistem ortaya çıktı ve makine, kullanıcının beyin aktivitesinden karşılık gelen metni üretmeye başladı. Araştırma ekibi bu teknolojiye dair çok umutlu. Ancak henüz emekleme aşamasında olduğunu da kabul ediyorlar.  Sistemin arkasındaki ekip de bu konuya dikkat çekiyor. Araştırma makalesinde, "beyin-bilgisayar arayüzlerinin zihinsel mahremiyete saygı duyularak geliştirilmesi gerektiği" vurgulanıyor.

 

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...