Tarım ile insanların kısaldığı ortaya çıktı
Bilim insanları, DNA analizleri yaparak, Avrupa'da bulunan 167 antik insanın iskelet kalıntılarından ölçümler aldı. Kemikler 12 bin yıl önce Avrupa'da çiftçiliğin ortaya çıktığı zamandan öncesine ve sonrasına tarihleniyordu. Uzmanlar, avcı-toplayıcı yaşam tarzlarından tarım ürünlerine geçişin insanların boyunu ortalama 1,5 inç (3,81 santimetre) kısalttığını buldu.
Bilim insanlarına göre insanlık binlerce yıl öncesine dayanıyor. 12 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen insan kemikleri üzerinde yapılan analizler insan atalarının boy ortalamasını ortaya koyuyor. Yeni bir araştırmaya göre, insanlar yiyecek aramadan yani avcı toplayıcı hayattan çiftçiliğe geçiş yapınca boy ortalaması kısaldı.
Daha kısa boyun daha kötü bir sağlığa işaret ettiğini düşünen araştırma ekibi, bunun nedeni olarak ise yeterli beslenememeyi gösteriyor. Çalışmada incelenen bu ilk Avrupalı çiftçilerin ayrıca hastalıklar sebebiyle de kısaldığını ileri sürüyorlar.
Yeni çalışma, Penn State Üniversitesinin Pennsylvania Eyalet Kolejindeki Antropoloji Bölümünde yardımcı araştırma profesörü Dr. Stephanie Marciniak tarafından yönetildi. Dr. Profesör Marciniak, son çalışmaların DNA'nın boy üzerindeki etkisini çözmeye çalıştığını söyledi ancak yeni çalışmasında eski bireylerin kemiklerinin yanı sıra genetik özellikler de ölçüldü.
AVRUPA'DA ÇİFTÇİLİĞE GEÇİŞ
Avcılık, toplayıcılık ve yiyecek arama yaşam tarzından yerleşik bir tarımsal yaşam tarzına geçiş, Avrupa'da aynı anda değil, farklı yerlerde farklı zamanlarda gerçekleşti. Britannica Ansiklopedisi'ne göre, Yunanistan'da yaklaşık 9 bin yıl önce başlayarak, Avrupa'da tarım ekonomileri kademeli olarak benimsendi. Ancak İngiltere gibi daha batıdaki bölgeler tarıma geçişte 2 bin yıl daha gecikti.
Araştırmacılar, çalışmaları için Avrupa'da bulunan 167 kalıntıyı inceledi, bunlardan 67'sinin kadın ve 100'ünün erkek olduğunu tahmin ediyorlar. Tüm bireylerin 38 bin ila 2 bin 400 yıl yıl önce yaşadığını ileri sürdüler. Yani insanlar yaklaşık 12 bin yıl önce kendi ürünlerini yetiştirmeye başlamadan öncesi ve sonrasına aitti. Örnek, tarım öncesi bireyleri (avlanmak ve yiyecek aramak zorunda olanlar), ilk çiftçileri ve sonraki çiftçiler içeriyordu.
Araştırmacılar, diğer araştırmacılar tarafından eski DNA testi için örneklenen veya halihazırda örneklenen uzun iskelet kalıntıları kemiklerini kullandılar. Kemikler parçalanmış olsa bile, vücudun hangi bölümünden olduklarını belirlemek ve bunları ölçmek, ekibin bir bireyin toplam boyunu tahmin etmesine imkan tanıdı.
BOY UZUNLUĞUNDA BİRİNCİL ETKEN GENLER
Ekip, daha sonra yetişkin boyunu, kemiklerde görülen stres göstergelerini, eski DNA'yı ve ataların genetik belirtilerini kullanan bir model oluşturdu. Neolitik çağdaki bireylerin önceki bireylerden ortalama 1,5 inç ve sonraki bireylerden 0,87 inç daha kısa olduğunu ölçtüler.
Çalışma yazarlarına göre, boy uzunluğunun yüzde 80'i genetik yapıdan ve yüzde 20'si çevresel şartlardan (beslenme gibi) geliyor. Bilim insanları, çalışmanın ayrıntılarını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladı.