Tgrt Haber

'Çığır açan' bilgisayar Apple Macintosh, 40 yaşına bastı

24 Ocak 2024 12:04 - Güncelleme : 24 Ocak 2024 12:06
'Çığır açan' bilgisayar Apple Macintosh, 40 yaşına bastı

Apple'ın efsanevi bilgisayarı Macintosh 128KB, 40. yaşını kutluyor. 1984 yılında tanıtılan bu bilgisayar, o dönemdeki diğer modellerden farklı olarak grafiksel bir arayüzle gelmişti. Macintosh'u hala kullanan birçok kişi var.

Apple​ Macintosh 128KB, 40 yaşına girdi. 1984 yılında tanıtılan bilgisayar​ bej renginde, kutu şeklinde bir tasarıma sahip olup, bir klavye ve tek tuşlu fareyle gelen bir cihazdı. Aynı zamanda 8MHz işlemcisi, 128KB RAM, 400KB disket sürücüsü ve 512 x 342 piksel siyah beyaz bir ekranı vardı.

Bununla birlikte, fiziksel tasarımı çığır açıcı olmasa da bilgisayarın en dikkat çekici yönü, grafiksel bir arayüzle gelmesiydi. Yani simgelere, düğmelere ve menülere tıklamak için fareyi kullanarak etkileşim kurulabiliyordu. Macintosh 128KB'yi çıktığı dönemdeki diğer bilgisayarlardan ayıran özelliği buydu.

MACİNTOSH'UNU HALA SAKLAYAN VAR

Ancak BBC'nin haberine göre hala Apple Macintosh 128K kişisel bilgisayarlarını kullananlar da var.

Bunlardan birisi olan David Blatner, CreativePro Network şirketinin başkanı. Blatner, Macintosh'un kendisi için önemini "Tek kişinin çalışabileceği bir bilgisayar. Bu, başlı başına akıllara durgunluk veren bir durumdu." ifadeleriyle özetledi.

David Blatner ayrıca, şu ana kadar satın aldığı Macintosh bilgisayarların neredeyse tamamını saklıyor. Ancak onun gözünde en büyük etkisi olan, ailesinin üniversiteye gitmeden hemen önce satın aldığı model ise Apple Macintosh olduğunu söylüyor. Cihaz o zamanlar 2 bin 495 dolara mâl olmuştu (bugünün 7 bin 366 dolarına eşdeğer) ve makbuzu hala duruyor.

'Çığır açan' bilgisayar Apple Macintosh, 40 yaşına bastı

Blatner, Apple Macintosh'a duyduğu hayranlığı, "Menüleri vardı, klasörleri vardı, grafik kullanıcı arayüzü vardı, faresi vardı. Bir bilgisayarda olması gerektiğini düşündüğüm her şey bunlardı." ifadeleriyle dile getiriyor.

BBC'nin haberine göre, Blatner gibi birçok kişi, hala çalışan Apple Macintosh 128K bilgisayarlarını kullanmaya devam ediyor. Haberde yer alan diğer isimler arasında The Centre for Computing History'nin CEO'su Lisa McGerty ve bilgisayar koleksiyoncusu Steven Matarazzo da bulunuyor.

McGerty, Apple Macintosh'un tanıtımının özellikle yayıncılık ve basım endüstrilerinde devrim niteliğinde olduğunu belirtirken, Matarazzo ise geçtiğimiz yıl yayınladığı bir video ile Apple Macintosh prototipini inceledi.

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...