Çin basını, Baykar'ın İHA ve SİHA'larına methiyeler düzdü: Göz doldurucu bir performans
Çin ordusuna ait bir yayın organı, Baykar'ın yerli ve milli imkanlarla ürettiği İHA ve SİHA'lara övgü yağdırdı. Baykar'ın da savunma sanayindeki başarısına duyarsız kalamayan gazete, 10 yılda Türk savunma sanayisinin lider konumuna geldiğinin altını çizdi.
Türkiye'de Baykar tarafından üretilen SİHA ve İHA'lar gösterdiği üstün başarıyla dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Çin ordusuna ait bir yayın organında, Türk İHA ve SİHA'larının üreticisi Baykar Teknoloji'nin savunma sanayindeki başarısını ele alan bir makale yayımlandı.
PLA Daily adlı gazetenin yazısında, Baykar Teknolojisi'nin dünya ve Türkiye için önemine dikkat çekildi. Türkiye'nin milli gücünün geçmişte yüksek olduğu ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında savunma sanayisinin zayıfladığı hatırlatılan yazıda, silah ve donanım açısından dışa bağımlılığın son 20 yılda iyice azaldığı aktarıldı
"20 YILLIK KISA GEÇMİŞİNE RAĞMEN ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİ"
Makalede, Baykar'ın bu dönemde Türkiye'de kurulan yeni savunma şirketleri arasında yer aldığının, 20 yıllık kısa geçmişine rağmen insansız uçuş sistemlerinin geliştirilmesinde önemli mesafe kaydettiğinin altı çizildi.
Özdemir Bayraktar'ın bir uçuş tutkunu olarak daima Türk havacılık sanayisine katkı sağlama arzuladığı belirtilen yazıda, "Türkiye, 2000’li yıllarda yerli İHA sistemini geliştirme planını açıkladı ve daha fazla özel girişimi İHA alanına girmeye teşvik etti. Bu, Baykar Teknoloji’nin de savunma alanına girişinin başlangıcı oldu" ifadelerine yer verildi.
"DEĞİŞİMİNİN GÜCÜ SESSİZCE BİRİKTİRİLDİ"
Makalede, Özdemir Bayraktar'ın oğlu Selçuk Bayraktar’ı, şirketin gelecek planına uygun olarak teknoloji alanındaki araştırmaların sorumluluğunu üstlenmek üzere yetiştirdiğine, İstanbul Teknik Üniversitesindeki öğreniminin ardından yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ABD'ye giden oğul Bayraktar'ın burada İHA teknolojisi ile ilgili araştırmalar yaptığına dikkat çekilerek, "Değişimin gücü, sessizce biriktirildi" denildi.
"TERÖRLE MÜCADELEYE BÜYÜK KATKI SAĞLADI"
Selçuk Bayraktar'ın 2007 ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT) doktorasını tamamlayarak Türkiye'ye döndükten sonra Baykar’a teknoloji alanında liderlik ettiğinin belirtildiği makalede, 13 farklı alandan, yaş ortalaması yalnızca 27 olan binlerce mühendisten oluşan ekip kurduğu aktarıldı.
Makalede, Baykar'ın insansız hava araçlarının ardından geliştirdiği silahlı insansız hava araçlarının Türkiye'nin terörle mücadele operasyonlarına büyük katkı sağladığı kaydedildi.
“GÖZ DOLDURUCU BİR PERFORMANS GÖSTERDİĞİ"
Başlangıç seviyesindeki bir keşif ve taarruz uçağı olarak TB-2'nin 2016'daki Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda "göz doldurucu bir performans gösterdiği" tespitine yer verilen makalede, "TB-2, tank katili olmakla kalmadı, geleneksel hava sistemleri için büyük tehdit oluşturdu." ifadesi kullanıldı.
SATIŞ PATLAMASI YAŞANIYOR
Baykar’ın savaş alanı içinde ve dışında üstün performans gösteren İHA’larının son yıllarda satış patlaması yaşadığına işaret edilen makalede, "İHA’lar yaklaşık 20 ülkeye satıldı. Bu sayede bir dizi gelişmekte olan ülke hassas hava saldırısı taktikleri ve insansız savaş konseptleri öğrenirken, bu durum bölgesel çatışmaları da etkiledi." değerlendirmesi yapıldı.
Makalede, Baykar'ın yalnızca 10 yılda Türk savunma sanayisinde lider konumuna geldiği, bu hızlı yükselişin Türk hükümetinin güçlü desteğinden de ayrı düşünülemeyeceği vurgulanarak, Selçuk Bayraktar'ın "Üst düzey planlama vizyonu, Türk işletmelerinin gelişimini hızlandırmakla kalmıyor, ülkenin yüksek teknoloji alanında gelişmesini ve ilerlemesini teşvik ediyor, ulusal bağımsızlığını ve gücünü pekiştiriyor" sözlerine yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı