Çin ordusuna ait bir yayın organı, Baykar'ın yerli ve milli imkanlarla ürettiği İHA ve SİHA'lara övgü yağdırdı. Baykar'ın da savunma sanayindeki başarısına duyarsız kalamayan gazete, 10 yılda Türk savunma sanayisinin lider konumuna geldiğinin altını çizdi.
Türkiye'de Baykar tarafindan üretilen SIHA ve IHA'lar gösterdigi üstün basariyla dünyanin dikkatini çekmeye devam ediyor. Çin ordusuna ait bir yayin organinda, Türk IHA ve SIHA'larinin üreticisi Baykar Teknoloji'nin savunma sanayindeki basarisini ele alan bir makale yayimlandi.
PLA Daily adli gazetenin yazisinda, Baykar Teknolojisi'nin dünya ve Türkiye için önemine dikkat çekildi. Türkiye'nin milli gücünün geçmiste yüksek oldugu ancak Ikinci Dünya Savasi sonrasinda savunma sanayisinin zayifladigi hatirlatilan yazida, silah ve donanim açisindan disa bagimliligin son 20 yilda iyice azaldigi aktarildi
Makalede, Baykar'in bu dönemde Türkiye'de kurulan yeni savunma sirketleri arasinda yer aldiginin, 20 yillik kisa geçmisine ragmen insansiz uçus sistemlerinin gelistirilmesinde önemli mesafe kaydettiginin alti çizildi.
Özdemir Bayraktar'in bir uçus tutkunu olarak daima Türk havacilik sanayisine katki saglama arzuladigi belirtilen yazida, "Türkiye, 2000’li yillarda yerli IHA sistemini gelistirme planini açikladi ve daha fazla özel girisimi IHA alanina girmeye tesvik etti. Bu, Baykar Teknoloji’nin de savunma alanina girisinin baslangici oldu" ifadelerine yer verildi.
Makalede, Özdemir Bayraktar'in oglu Selçuk Bayraktar’i, sirketin gelecek planina uygun olarak teknoloji alanindaki arastirmalarin sorumlulugunu üstlenmek üzere yetistirdigine, Istanbul Teknik Üniversitesindeki ögreniminin ardindan yüksek lisans ve doktora ögrenimi için ABD'ye giden ogul Bayraktar'in burada IHA teknolojisi ile ilgili arastirmalar yaptigina dikkat çekilerek, "Degisimin gücü, sessizce biriktirildi" denildi.
Selçuk Bayraktar'in 2007 ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT) doktorasini tamamlayarak Türkiye'ye döndükten sonra Baykar’a teknoloji alaninda liderlik ettiginin belirtildigi makalede, 13 farkli alandan, yas ortalamasi yalnizca 27 olan binlerce mühendisten olusan ekip kurdugu aktarildi.
Makalede, Baykar'in insansiz hava araçlarinin ardindan gelistirdigi silahli insansiz hava araçlarinin Türkiye'nin terörle mücadele operasyonlarina büyük katki sagladigi kaydedildi.
Baslangiç seviyesindeki bir kesif ve taarruz uçagi olarak TB-2'nin 2016'daki Daglik Karabag'daki çatismalarda "göz doldurucu bir performans gösterdigi" tespitine yer verilen makalede, "TB-2, tank katili olmakla kalmadi, geleneksel hava sistemleri için büyük tehdit olusturdu." ifadesi kullanildi.
Baykar’in savas alani içinde ve disinda üstün performans gösteren IHA’larinin son yillarda satis patlamasi yasadigina isaret edilen makalede, "IHA’lar yaklasik 20 ülkeye satildi. Bu sayede bir dizi gelismekte olan ülke hassas hava saldirisi taktikleri ve insansiz savas konseptleri ögrenirken, bu durum bölgesel çatismalari da etkiledi." degerlendirmesi yapildi.
Makalede, Baykar'in yalnizca 10 yilda Türk savunma sanayisinde lider konumuna geldigi, bu hizli yükselisin Türk hükümetinin güçlü desteginden de ayri düsünülemeyecegi vurgulanarak, Selçuk Bayraktar'in "Üst düzey planlama vizyonu, Türk isletmelerinin gelisimini hizlandirmakla kalmiyor, ülkenin yüksek teknoloji alaninda gelismesini ve ilerlemesini tesvik ediyor, ulusal bagimsizligini ve gücünü pekistiriyor" sözlerine yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansi