Tgrt Haber

Çin devlet çalışanlarına iPhone kullanımını yasakladı

06 Eylül 2023 12:14 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 12:17
Çin devlet çalışanlarına iPhone kullanımını yasakladı

ABD ile Çin arasındaki artan gerilim yeni bir boyuta ulaştı. Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Çin'e çip ihracatını kısıtlamaya yönelik adımlar attığının ortaya çıkmasından sonra, bugün de Çin'den bir haber geldi. Pekin yönetimi devlet çalışanlarına Apple iPhone ve diğer yabancı teknoloji ürünlerini kullanmayı yasakladı.

Çin Hükümeti, Çin'deki devlet kurumlarında çalışanların AppleiPhone​ ve diğer yabancı teknoloji cihazlarını kullanmalarını ve ofislerine getirmelerini yasakladı.

The Wall Street Journal'ın bugün yayınladığı habere göre bu kararın alınmasının sebebinin, Pekin yönetiminin teknoloji konusunda dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik politikasının bir parçası olduğu belirtiliyor.

Yaklaşık 1,5 milyar nüfusu ile Apple'ın dünya genelindeki toplam satış gelirlerinin yüzde 19'unu oluşturan Çin, hem Apple hem de diğer yabancı teknoloji şirketleri için önemli bir pazar konumunda bulunuyor.

Ancak son dönemde ABD ile Çin arasındaki gerilim kızışmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde ABD'li yetkililerin, Çin'e ileri seviye yarıiletken ihracatını sınırlayan çeşitli yaptırımları uyguladığı ortaya çıkarken, Pekin yönetimi de buna misilleme olarak uçak üreticisi Boeing ile çip şirketi Micron Technology gibi şirketlere sevkiyat kısıtlaması getirdi.

YEREL HALKI ETKİLEYEN BİR DURUM YOK

Kaynaklara göre söz konusu yasak kararı yalnızca Çin'deki devlet kurumları ve ofislerinde çalışan memurları kapsıyor. Bunun haricinde yerel halkın iPhone ve diğer Apple ürünlerini kullanması her zaman olduğu gibi serbest olacak.

Çin'de yüksek sınıf akıllı telefon pazarının büyük bir kısmını elinde tutan Apple, rakip Huawei'nin ABD yaptırımlarının etkisiyle rekabetçi 5G telefonlar geliştirmekte zorlanmasının ardından bu ülkede büyük bir pazar payına sahipti. Ancak bu yeni yasağın, Apple'ın Çin'deki itibarını zedeleme potansiyeli olduğu belirtiliyor.

Apple, iPhone'u gizlilik odaklı bir platform olarak tanıtsa da, analistler Apple'ın yerel yasalara uyum sağlamak amacıyla Çin'deki iPhone'un güvenliğini zayıflattığını öne sürüyor. Özellikle iCloud verilerinin Çin içinde bulunan veri merkezi tesislerinde saklanması, devletin bu bilgilere daha kolay erişebilmesine olanak tanıyabilir.

Kaynak: 9to5Mac

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...