Çin uzaya taykonot gönderiyor... Yeni ekip belli oldu
Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA), Tiengong Uzay İstasyonu'na göndereceği, üç kişilik ekipten oluşan yeni görevini tanıttı.
Çin uzay ajansı, insanları 2030 yılına kadar Ay'a göndermeyi hedefleyen iddialı programının bir parçası olarak perşembe günü Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'na yeni bir ekip gönderecek. Son hazırlıklar yapıldı.
"Shenzhou-18" isimli uzay mekiğiyle yörüngeye gönderilecek üç kişilik mürettebat, geçen ekim ayından bu yana istasyonda görev yapan mevcut ekibin yükünü hafifletecek.
Çin, büyük ölçüde ABD'nin Çin Komünist Partisi'nin askeri kolu olan Halk Kurtuluş Ordusu'nun programa katılımı konusundaki endişeleri nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) çıkarıldıktan sonra kendi uzay istasyonunu inşa etmişti. Bu yıl istasyonda iki kargo uzay aracı görevi ve iki insanlı uzay uçuşu görevi planlanıyor.
Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) düzenlediği basın toplantısında üç yeni taykonotu tanıttı: 2021'deki Shenzhou-13 misyonuna da katılmış olan Ye Guangfu, seferin komutanlığını üstlenecek. Yanı sıra Li Cong ve Li Guangsu da istasyona ilk kez gidecekler.
UZAYDA 6 AY KALACAKLAR
Shenzhou-18 mürettebatı uzay istasyonunda yaklaşık altı ay geçirecek. CMSA Müdür Yardımcısı Lin Xiqiang'a göre, bilimsel testler yapacaklar, uzay istasyonuna uzay enkazı koruma ekipmanı kuracaklar ve yük deneyleri gerçekleştirecekler. Mürettebat, Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nün kenarındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden hareket edecek.
TIENGONG'U YABANCILARA AÇMAYI PLANLIYORLAR
Lin ayrıca Çin'in, yabancı astronotlara ve uzay turistlerine uzay istasyonuna erişim imkanı sağlayacağını da belirterek, "Çin'in uzay istasyonunda kesinlikle farklı kimliklerdeki astronotları görmeyi bekliyoruz" diye konuştu.
Çin, ilk insanlı uzay görevini 2003 yılında gerçekleştirerek eski Sovyetler Birliği ve ABD'den sonra kendi kaynaklarını kullanarak uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu. Öte yandan Ay'a yalnızca dört ülke (ABD, Rusya, Çin ve Hindistan) uzay aracı indirmeyi başardı.