Tgrt Haber

Çinli insansı robot Unitree H1'den hız şov: Saniyede 3,3 metre koşabiliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
02 Mart 2024 14:48 - Güncelleme : 02 Mart 2024 14:50

Unitree Robotics'in H1 adlı insansı robotu, dünya hız rekoru kırarak saniyede 3,3 metre hızla koşabiliyor.

Çin merkezli Unitree Robotics şirketi, H1 isimli insansı robotunun dünya hız rekoru kırdığını açıkladı. Yeni yayınlanan bir videoda, iki ayaklı robotun saniyede 3,3 metre (11,9 km/saat) hızla koşabildiği gözler önüne serildi.

İlk olarak geçtiğimiz aralık ayında duyurulan H1, Unitree'nin ilk insansı robot​ modeli olarak karşımıza çıktı. Geçmişte şirket, köpeğe benzeyen dört ayaklı robotlarıyla tanınıyordu.

30 KG YÜK TAŞIYABİLİYOR

Unitree H1, 1,80 cm uzunluğunda ve yaklaşık 47 kg ağırlığında olup, 30 kg'ye kadar yük taşıyabiliyor. Kalça, diz ve ayak bileğindeki eklemler sayesinde bacaklarının her biri beş derece esneklikle çalışabiliyor. Aynı zamanda omuz ve dirsekteki eklemler her kola toplam dört serbestlik derecesi sağlıyor.

DENGESİNİ KAYBETMİYOR

Robot, kafasındaki Intel RealSense D435i derinlik algılama kamerası ve Livox MID360 LiDAR modülü aracılığıyla çevresini 360 derece görüntülüyor. Bu cihazlardan gelen çıktılar, Dual Intel Core i7-1265U mikroişlemciler tarafından gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor.

Bütün teknik özelliklerinin yanı sıra Unitree H1, tekmelendiğinde bile dengesini koruyabiliyor ve yürümeye devam edebiliyordu.

SANİYEDE 3,3 METRE HIZ

Bugün yayınlanan videoda, H1'in Evolution V3.0 adı verilen en son sürümü çok daha fazlasını yapabiliyor. En önemlisi, düz bir yüzey boyunca bildirilen 3,3 m/s'lik bir hızla yürüyebiliyor. Unitree'ye göre bu hız, tam boyutlu bir insansı robot için yeni bir dünya rekoru oluyor.

2022'de Agility Robotics'in iki ayaklı Cassie robotu, 100 metrelik mesafeyi 24,73 saniyede kat etmişti ve bu da saniyede 4,0 metreye (14,4 km/sa) denk geliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...