Tgrt Haber

Deprem anında uyarı veren cihaz geliştirildi: "Avizeye bakmaya son"

31 May 2023 13:20 - Güncelleme : 31 May 2023 13:20
Deprem anında uyarı veren cihaz geliştirildi: "Avizeye bakmaya son"

Dicle Üniversitesi ve Batman Üniversitesi'nden bir grup akademisyen, yapıdaki titreşimleri algılayarak sarsıntı anında kullanıcıya uyarı gönderen "Duyar" isimli cihaz geliştirdi.

Asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Batman Üniversitesi'ndeki akademisyenler, "Yapı Bütünlüğü Tespit ve Uyarım Projesi"ni başlattılar.

Bu proje kapsamında, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Dicle TEKNOKENT'te faaliyet gösteren bir firma nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinden faydalanarak "Duyar" isimli bir cihaz üretti.

DENEMELERDE YÜZDE 100 BAŞARILI OLDU

Bu cihaz, binadaki taşıyıcı kolona veya sabit duvarlara monte ediliyor. Üzerindeki titreşim algılayan sensörleri ile, cep telefonuna entegre edilen bir yazılım sayesinde sarsıntı anında sensörler ve bluetooth üzerinden kullanıcıya uyarı gönderebiliyor.

TEKNOKENT'teki laboratuvarlarda yapılan 200'den fazla denemede "Duyar" yüzde 100 başarı sergiledi. Ayrıca, cihazın Malatya'da 30 Nisan'da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremde sabitlendiği noktalarda zamanında uyarı verdiği tespit edildi.

Deprem anında uyarı veren cihaz geliştirildi: "Avizeye bakmaya son"

Batman Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Duyar" cihazı sayesinde deprem​ anında insanların önlem alabilecekleri süreyi kazandığını söyledi. Sönmez şöyle devam etti:

"Cihazımızda yer değiştirme algılayan sensörler ve bluetooth mevcut. Bu cihazımızı bir evin taşıyıcı kolon veya sabit bir duvarına monte ettikten sonra verilerini bluetooth üzerinde cep telefonumuza eşleştirme yapıyoruz. Belirlenen eşik değerin üzerinde bir deprem gerçekleştiğinde cep telefonunuza gelen sesle uyarıyor. Bu uyarıyla birlikte insanların yaşam üçgeni pozisyonuna geçebilmeleri sağlanacak.

Depremin yıkıcı etkisini düşündüğümüzde ilk 20-25 saniyede hiçbir bina yıkılmıyor. Hem insanlar kendilerini yaşam üçgeni pozisyonuna alabilir hem de bina uygunsa, dışarıya çıkabilirler. Bu şekilde depremin yıkıcı etkisinden kurtulmak mümkün olabilir."

AKILLI EV SİSTEMLERİNE ENTEGRE OLABİLİYOR

Sönmez, cihazın modüler bir yapıya sahip olduğunu belirterek, akıllı ev sistemine entegre edilebileceğini ve bu sayede deprem anında tüm konutlardaki kişilere uyarı yapabileceğini kaydetti.

Ayrıca, her blokta yer alan taşıyıcı kolonlara ve kapı otomatlarına entegre edilerek tüm evlerde deprem anında uyarı sağlanabileceğini de vurguladı. Sönmez, bu cihazın kullanılmasını önererek, şimdiye kadar 200-250 cihaz üretildiğini ve kullanıcıların olumlu geri dönüşler yaptığını ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...