Tgrt Haber

Dev asteroid Dünya'yı teğet geçmiş! Büyük tehlike günler sonra fark edildi

18 Temmuz 2023 12:12 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 12:17
Dev asteroid Dünya'yı teğet geçmiş! Büyük tehlike günler sonra fark edildi

Dev bir asteroidin geçen hafta Dünya'nın çok yakınından geçtiği ortaya çıktı. Bilim dünyasının geçtikten sonra fark ettiği asteroidin 2013'te bin 500 kişinin yaralanmasına neden olan Çelyabinsk meteorundan 3 kat büyük olduğu belirlendi.

Dünya​ büyük bir tehlike atlattı. Bilim insanlarının gözünden kaçırdığı devasa bir asteroidin geçen hafta Dünya'nın çok yakınından geçtiği ortaya çıktı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, "2023 NT1" adı verilen dev gök taşı 15 Temmuz'da Güney Afrika​'daki Atlas gözlemevi tarafından tespit edildi. Gözlemevindeki gökbilimciler, nesnenin boyutunun 60 metreyi bulduğunu açıkladı. Ancak asteroid​ tespit edildiğinde yolculuğunun tehlikeli kısmını tamamlamıştı. Asteroidin Dünya'ya yaklaşık 96  bin 500 kilometre yaklaştığı bu mesafenin Ay aramızdaki mesafenin yaklaşık dörtte birine denk geldiği belirtildi.

1 MİLYON ASTEROİD YAKINIMIZDA

Asteroid Dünya için bir tehlike oluşturmasa da Dünya'ya doğru yönelen tehlikeli asteroidlerin çok geç olana kadar fark edemeyebileceği gerçeğini gözler önüne serdi. Çünkü "2023 NT1" de dahil olmak üzerne birçok asteroid Güneş​'ten Dünya'ya doğru büyük bir hızla uçuyor. Ancak Güneş'in parlak ışığı  uzay ölçeğinde nispeten küçük olan asteroidleri görmeyi zorlaştırabiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Dünya'nın yakınında aynı boyut aralığında (30 ila 100 metre) 1 milyon asteroiD olabileceğini tahmin ediyor. Uzay ajansı bunların yüzde 98,9'unun hâlâ keşfedilmediğini söylüyor.

60 metre genişliğindeki 2023 NT1 asteroidi, son zamanlarda Dünya'ya bu kadar yaklaşan en büyük asteroidler arasında. Bu boyutuyla 2023 NT1, önemli hasara yol açabilirdi: Örneğin 2013'te Dünya'ya düştüğünde 1500 kişinin yaralanmasına ve binaların hasar görmesine yol açan Çelyabinsk meteoru sadece 20 metre genişliğindeydi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...