Tgrt Haber

Dev Güneş Fırtınası Dünya'yı vuracak! Uzmanlar uyardı: Telefonlar ve uydular etkilenebilir

14 Nisan 2022 12:18 - Güncelleme : 15 Nisan 2022 08:52
Dev Güneş Fırtınası Dünya'yı vuracak! Uzmanlar uyardı: Telefonlar ve uydular etkilenebilir

Güneş’te meydana gelen patlama sonrası çok miktar plazmanın Dünya’ya bugün ulaşacağına dair uyarılarda bulunuldu. NASA’daki verileri inceleyen gök bilimciler, Güneş Fırtınası nedeniyle telefon ve uyduların zarar görebileceği iddia etti.

Dünya, yeni bir Güneş Fırtınası tehlikesiyle karşı karşıya. NASA’daki verileri inceleyen gök bilimciler Güneş’te meydana patlama sonrası oluşan fırtınanın Dünya’yı vuracağı konusunda uyarılarda bulundu. Radyo kesintileri ve GPS sisteminde bir takım kesintiler olacağını ifade edildi.

Uzay hava fizikçisi olan Tamitha Skov, sosyal medya platformu Twitter’dan yaptığı açıklamasında, fırtınanın giderek yoğunlaşacağını ve 14 Nisan’da dünyaya çarpacağını iddia etti.

Skov, yaptığı açıklamasında, "Gelen Güneş fırtınası, 14-15 Nisan'da Kuzey Işıkları'nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20'dir. Radyo kesintisi riski düşük olmaya devam ediyor ancak amatör radio operatörleri ve GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir" ifadesini kullandı.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.

Dev Güneş Fırtınası Dünya'yı vuracak! Uzmanlar uyardı: Telefonlar ve uydular etkilenebilir

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor. Ancak Dünya'ya yaklaşmakta olan Güneş fırtınası orta derecede bir kuvvete sahip. Bu nedenle cihazların fazla etkilenmesi beklenmiyor.

Kaynak: NTV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...