Tgrt Haber

Dünyada ilk kez bir atom, X-ışını ile gözlemlendi: Bilim dünyasında şaşırtan gelişme

06 Haziran 2023 15:13 - Güncelleme : 06 Haziran 2023 15:17
Dünyada ilk kez bir atom, X-ışını ile gözlemlendi: Bilim dünyasında şaşırtan gelişme

Atomun yapısını yıllardır araştıran bilim insanları, bir ilke imza atarak X-ışınıyla tek bir atomu gözlemlemeyi başardılar.

Bilim dünyası her geçen gün yeni bir olaya ev sahipliği yapıyor. Bunun son örneği ise atomlarla ilgili. Argonne Ulusal Laboratuvarı ile Ohio ve Illinois-Chicago üniversitesitelerinden bir grup bilim insanı, dünyada ilk kez tek bir atomu X-ışınıyla gözlemledi.

Bu yöntemde, atomun çekirdeğine yakın olan elektronları X-ışınıyla uyararak, onların yaydığı ışığı ölçüyorlar. Böylece, atomun içindeki elektronların nasıl hareket ettiklerini ve birbirleriyle nasıl etkileştiklerini görebiliyorlar.

ATOMU DERİNLEMESİNE İNCELEDİLER

SciTech Daily'nin haberine göre, ekip, birer demir ve terbiyum atomu seçerek, Senkrotron X-ışını Taramalı Tünelleme Mikroskobu (SX-STM) olarak bilinen öncü bir teknik kullanarak atomları tek tek tanımladı.

Söz konusu çalışmanın, "insanlığın kaderini değiştirecek" önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Swa, "Bu buluş dünyayı değiştirecek." ifadesini kullandı.

Dünyada ilk kez bir atom, X-ışını ile gözlemlendi: Bilim dünyasında şaşırtan gelişme

Bu çalışma, atom fiziği ve nükleer fiziğin sınırında yer alıyor. Bilim insanları, bu yöntemle atomun gizemlerini çözmeyi ve yeni fizik kanunlarını keşfetmeyi umuyorlar.

Son olarak tek bir atomun X-ışınıyla gözlemlendiği çalışmanın amacının, nano ve kuantum bilimlerine odaklanırken tek bir nadir toprak atomu üzerindeki çevresel etkinin araştırılması olduğu vurgulandı.

Kaynak: AA
Derleme: tgrthaber.com.tr

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...