Tgrt Haber

Dünya’dan çok farklı… Perseverance, Mars’ta 'Mavi Gün Batımı'nı yakaladı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: sciencealert
07 Ekim 2023 16:23 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 16:25
Dünya’dan çok farklı… Perseverance, Mars’ta 'Mavi Gün Batımı'nı yakaladı

NASA'nın Mars keşif aracı Perseverance, 842. gününde gökyüzünün kararmaya yakın olduğu anda mavi gün batımını fotoğrafladı.Bu, Dünya'daki gün batımıyla karşılaştırıldığında oldukça farklı.

Mars​ keşif aracı, 2 yıldan fazla süredir Kızıl Gezegen​'de araştırmalar yapıyor. Uzayda kullanılan ilk motorlu hava aracı olan Perseverance​, kısa süre önce 842. gününe girdi. Bu önemli gününde ise Kızıl Gezegen'in gün batımını fotoğrafladı.

Ortaya çıkan bu fotoğraf, mavi renkli parlak ve tuhaf görünüyor. Öyle ki bu, Dünya’da görülen gün batımına hiç benzemiyor. Ama bunun da bir sebebi var.

MARS’TA, MAVİ RENKLİ GÜN BATIMI FOTOĞRAFLANDI

Akıllarda tek bir soru. Mars’ta gün batımı neden Dünya’daki gibi olmuyor? Bunun sebebi Mars’ın, Dünya’ya kıyasla Güneş’e daha uzak olmasından kaynaklanıyor. Yani bizim aldığımız ışığın yarısını alıyor.

Daha da ilginci Mars, Dünya​'nın sahip olduğu atmosferin yalnızca yüzde birine sahip ve çoğunlukla karbondioksitten oluşuyor, bu da yalnızca küçük miktar nitrojen ve eser miktarda oksijen içermekte. Sonuç olarak tüm bu oluşum, Güneş​ ışığının her iki gezegende de atmosferle çok farklı etkileşimlere girdiğini ortaya koyuyor.

Dünya’dan çok farklı… Perseverance, Mars’ta 'Mavi Gün Batımı'nı yakaladı

Güneş ışığı Dünya atmosferine girdiğinde, gökyüzündeki oksijen, nitrojen ve diğer partiküllerle etkileşime girerek mavi ışığı uzaklara saçıyor. Ayrıca gezegenimize gün boyunca mavi rengi veren unsur da bu. 

Mars’ta ise durum farklı. Kızıl Gezegen’de Güneş ışığı oksijen veya nitrojenle etkileşime girmek yerine, atmosferde asılı duran demir açısından zengin tozla etkileşime giriyor. Bu da gün boyunca daha düşük frekanslı kırmızı ışığı gökyüzüne saçmasıyla sonuçlanıyor.



Kaynak: sciencealert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...