Dünyanın en küçük uçan robotunu ürettiler! Mercimek tanesi kadar

Kaliforniya Üniversitesi mühendisleri, doğanın en usta pilotları olan arılardan ilham alarak dünyanın en küçük kablosuz uçan robotunu geliştirdi. Sadece 1 santimetreden küçük boyu ve 21 miligram ağırlığıyla bu minik cihaz, manyetik itiş gücüyle havalanıyor, yön değiştiriyor ve hedefe odaklanabiliyor.

KAYNAK:
Ömer Faruk Dogan
|
GİRİŞ:
18.04.2025
saat ikonu 10:54
|
GÜNCELLEME:
18.04.2025
saat ikonu 10:55

Kaliforniya Üniversitesi mühendisleri, böceklerden ilham alarak tasarladıkları yeni bir uçan robot geliştirdi. Cihaz, çiçekten çiçeğe konan bir arı gibi havada asılı kalabiliyor, yön değiştirebiliyor ve küçük hedefleri vurabiliyor.

SciTechDaily'nin haberine göre, boyu 1 santimetreden kısa ve ağırlığı sadece 21 miligram olan ürün, kontrollü uçuş yapabilen dünyanın en küçük kablosuz robotu olarak biliniyor.

Profesör Liwei Lin, arıların navigasyon, havada asılı kalma ve tozlaşma gibi olağanüstü uçuş yeteneklerine sahip olduğunu, ancak benzer ölçekteki yapay uçan robotların bu yetenekleri sergileyemediklerini anlattı. "Bu uçan robot, hedeflenen bir noktaya kablosuz olarak yönlendirilip çarpabilir, bu da bir arının nektar toplarken çiçeklere konup tekrar uçması mekanizmasını taklit eder" dedi.

Dünyanın en küçük uçan robotunu ürettiler! Mercimek tanesi kadar

MANYETİK İTİŞLE 'MİNİK UÇUŞ'

Bir robotun uçabilmesi için genellikle pil gibi bir güç kaynağına ve hareketlerini kontrol edecek elektronik bileşenlere ihtiyacı vardır. Ancak bu bileşenleri küçücük ve hafif bir cihaza sığdırmak büyük bir zorluktur. Mühendisler bu sorunu çözmek için, hem robota güç sağlamak hem de uçuş yolunu yönlendirmek için harici bir manyetik alan kullandı.

Küçük bir pervane şeklinde tasarlanan robot, iki küçük mıknatısa sahip. Harici bir manyetik alanın etkisiyle bu mıknatıslar birbirini çekiyor ve itiyor, bu da pervaneyi döndürerek robotun yerden kalkması için yeterli kaldırma kuvveti üretiyor. Robotun uçuş yolu, manyetik alanın gücü ayarlanarak hassas bir şekilde kontrol edilebiliyor.

Benzer uçuş yeteneklerine sahip bir sonraki en küçük robot 2,8 cm çapında, yani yeni robotun neredeyse üç katı büyüklüğünde.

Şu anda robot yalnızca pasif uçuş gerçekleştirebiliyor. Bu, uçağa benzer şekilde kendi konumunu algılayacak sensörleri olmadığı ve hareketlerini gerçek zamanlı olarak ayarlayamadığı anlamına geliyor. Bu nedenle robot, hassas uçuş yolları izleyebilse de, ortamda meydana gelebilecek ani bir değişiklik (örneğin kuvvetli bir rüzgar) rotasından sapmasına neden olabiliyor.

Çalışmanın ilk yazarı ve Liwei Lin laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olan Wei Yue, "Gelecekte, robotun tutumunu ve konumunu gerçek zamanlı olarak değiştirmemizi sağlayacak aktif kontrol eklemeye çalışacağız" dedi.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu mikro robotun diğer uçan robotlardan farkı nedir?
Yeni geliştirilen robot, sadece 1 cm'den küçük boyu ve 21 miligramlık hafifliğiyle, dünyadaki en küçük kablosuz uçan robot unvanını taşıyor. En büyük farkı, pil veya dahili motor kullanmadan, harici manyetik alanla çalışması.
ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.