Tgrt Haber

Dünyanın en sert malzemesi 'elmas' unvanı kaptırdı

14 Aralık 2022 09:20 - Güncelleme : 14 Aralık 2022 09:34
Dünyanın en sert malzemesi 'elmas' unvanı kaptırdı

Dünyanın en sert malzemesi olan 'elmas' yapılan bir alaşımla elindeki unvanı kaptırdı. Krom, kobalt ve nikelden oluşan alaşım dünyanın en sert malzemesi oldu.

Dünyanın en sert malzemesi olarak bilinen 'elmas​' unvanını kaptırmış durumda... Bilim insanlarının yürüttüğü bir çalışma neticesinde; krom, kobalt ve nikelden (CrCoNi) kullanılarak oluşturulan alaşım sertlikte elması geçti. 

Alaşımlarda bir elementin baskın olarak kullanılırken bu alaşımda bütün elementler eşit oranda kullanıldı. Alaşımlarda genellikle bir element baskın oranda kullanılıyor.

HEM DAHA SERT HEM DE DAHA ESNEK

Bu dengeli atomik bileşim sayesinde "tokluk" olarak adlandırılan şeyi oluşturan, baskı altında inanılmaz derecede yüksek bir mukavemet ve esneklik karışımına sahip olduğu görüldü. Yani krom, kobalt ve nikelden oluşan bu alaşım hem elmastan daha sert aynı zamanda çok esnekti.

DÜŞÜK SIÇAKLIKLARDA GİTTİKÇE SERTLEŞİYOR

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndan araştırmacılarından oluşan ekibin çalışmasına göre malzeme düşük sıcaklıklarda kırılgan hale gelmek yerine gittikçe sertleşiyor. 

Dünyanın en sert malzemesi 'elmas' unvanı kaptırdı

ÇELİKTEN 5 KAT DAHA GÜÇLÜ

Yüksek entropi alaşımları yaklaşık 20 yıl önce ilk geliştirildiklerinden bu yana sıcak bir araştırma alanı oldu. Ancak zorlu testlerde malzemeleri sınırlarını aşmak için gereken teknoloji yakın zamana kadar mevcut değildi. 

Ortaya çıkartılan CrCoNi alaşımının sertliği sıvı helyum sıcaklığında (-253 derece) karekök metreye 500 megapaskal olarak ölçüldü. Aynı sıcaklıkta en kaliteli çeliğin dayanıklılığı ise 100 megapaskal. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...