Tgrt Haber

Dünyanın ilk elektrikli yolu geliyor… Yapacak ilk ülke belli oldu, işte tarih!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: euronews
09 May 2023 10:30 - Güncelleme : 09 May 2023 10:32
Dünyanın ilk elektrikli yolu geliyor… Yapacak ilk ülke belli oldu, işte tarih!

Elektrikli otomobillerin sayısının giderek artması, yeni değişimleri de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda ilk elektrikli yol için çalışmalar başladı.

Teknolojinin gelişmesi, günlük kullanımda pek çok şeyi baştan sona değiştirdi. Akıllı telefonlardan tabletlere, iş sektörlerinden daha birçok alana kadar artık hayatımızın her yerinde hibrit ve diğer yeniliklçi teknolojilere geçildi.

Benzer bir durum en çok da otomobillerde yaşanıyor. Zira son birkaç yılda elektrikli otomobil​ sayısı arttı. AB​, tüm yeni arabaların 2035’ten itibaren sıfır CO2 emisyonuna sahip olması şartını yasadan geçirirken, üreticiler de bunun öncesinde hazırlıklarını sürdürüyor. Elektrikli otomobillerin sayısı her geçen gün artarken şimdi de ilk elektrikli yol için çalışmalar başladı.

E-OTOYOL İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

İsveç​, 2025 yılında E20 otoyolundan başlayarak 2035 yılına kadar toplam 3 bin kilometrelik mesafeye elektrikli yol inşa edecek.

ERS ya da 'elektrikli yol sistemi', elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan daha fazla mesafe kat edilmesine olanak sağlayacak.

Büyük plan kapsamında 3 bin kilometreden fazla İsveç yolunun elektrikli yola dönüştürülmesi planlanıyor. E20, bu planın ilk aşaması olacak.

Endüktif şarj olarak adlandırılan yeni teknoloji, elektrikli araçları hareket halinde veya hareketsiz halde şarj edecek.

Bu süreç, yolun altına gömülü metal bobinlerden araçların alt kısmında bulunan bazı özel alıcılara bir manyetik frekans aktararak çalışacak.

İsveç ulaştırma idaresi Trafikverket'in Stratejik Geliştirme Direktörü Jan Pettersson, Euronews Next'e "Elektrifikasyon çözümünün ulaşım sektörünü karbondan arındırmak için ileriye dönük bir yol olduğunu düşünüyoruz ve bir dizi çözüm üzerinde çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı. 

Seçilen otoyol,  Avrupa rotası E20, ülkenin üç büyük şehri olan Stockholm, Göteborg ve Malmö'nün ortasında yer alan Hallsberg ve Örebro arasındaki lojistik merkezleri birbirine bağlıyor. Proje şu anda satın alma aşamasında ve 2025 yılına kadar inşa edilmesi planlanıyor.

Kaynak: Euronews
Yerelleştirme: Okan Güleş

Kaynak: euronews

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...