Dünyanın ilk elektrikli yük gemisi 'Asahi' denize iniyor
Dünyanın elektrikle çalışan 62 metre uzunluğundaki ilk yük gemisi ‘Asahi’, Nisan ayı sonunda Japonya’dan denize açılacak. Asahi, diğer gemilere kıyasla daha az gürültü ve titreşim yayıyor.
Küresel ısınmanın her geçen gün daha da kötüye gittiği gezegenimizde, karbon emisyonlarının salınımında büyük rol oynayan fosil yakıtlarının kullanımının gelecek yıllarda tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Fosil yakıtlarının kullanımının azaltılması için birçok dünya devi otomotiv şirketleri elektrikli modellerini çıkarmaya başladı. 2030 yılına kadar markaların tamamen elektrikli otomobil üretimine geçeceği tahmin ediliyor. Bu geçisin sadece kara araçlarında değil hava ve deniz ulaşımında kullanılan araçları da kapsayacak projeler geliştiriliyor.
‘SIFIR EMİSYONLU’ ASAHİ, DENİZE AÇILACAK
Bu projelerden biri olan dünyanın elektrikle çalışan ‘sıfır emisyonlu’ ilk yük gemisi Asahi, nisan ayı sonunda Tokyo’dan denize açılacak. Alışılagelen yük gemilerine kıyasla daha az gürültü ve titreşime yol açan Asahi bünyesinde daha fazla mürettebatı barındırabiliyor.
Toplam 100 elektrikli aracın taşıdığı batarya kapasitesine sahip yük gemisi, ilk aşamada, deniz taşıtlarına yakıt ikmalinde kullanılacak. Sıfır emisyona sahip Asahi'nin üretim projesi sahibi e5 Lab, yakın gelecekte elektrikli feribotlar ile hidrojenle çalışan yakıt pilli römorkör geliştirmeyi hedefliyor.
MALİYETİ DUDAK UÇUKLATTI
Gemi, Tokyo Electric Power tarafından Kawasaki’nin ana endüstriyel bölgesine inşa edilen şarj noktasından şarj edilecek. Elektrikli tanker üretmenin maliyeti de haliyle standart tankerlere göre daha fazla olacak. 750 milyon yen (yaklaşık 6 milyon dolar) olan standart tankerlerin maliyeti, Asahi Tanker için 1,2 milyar yen (yaklaşık 9,3 milyon dolar) olacak.