Tgrt Haber

Dünyanın oluşumuna ışık tutuyor. Uzmanlar göktaşından alınan örneği inceleyecek, bugün dönüyor

24 Eylül 2023 12:32 - Güncelleme : 24 Eylül 2023 12:34
Dünyanın oluşumuna ışık tutuyor. Uzmanlar göktaşından alınan örneği inceleyecek, bugün dönüyor

Bilim insanları uzun yıllardır Dünya’nın oluşumunu araştırıyor. Bu kapsamda sık sık keşifler yapılırken, Bennu astereoidin’den alınan örnekle çalışmalarda önemli bir adım daha atılacak.

NASA​'nın OSIRIS-REx uzay aracı​, 2016 yılında fırlatıldığı Bennu asteroidinden topladığı kaya ve toz örneklerini Dünya​'ya geri getirmek için yola çıktı. 

Uzun yıllardır üzerinde durulan projede, ilk kez bir asteroidden alınan en büyük malzeme miktarı incelenecek ve bilim insanlarına güneş sisteminin oluşumu ve yaşamın kökenleri hakkında yeni ipuçları verecek. Bugün dünya yörüngesine girecek uzay aracı, 100 bin kilometre uzaklkta örnekleri taşıyan kapsülü bırakacak.

DÜNYA’NIN OLUŞUMUNU DAİR FİKİRLER SUNACAK

Saatte 43 bin kilometre hızla ilerleyen kapsül atmosfere gidikten sonra sürtünme etkisiyle yavaşlayacak. Bu esnada sıcaklığı 2 bin 700 santigrat dereceye çıkacak kapsülün daha sonra paraşütle yere yumuşak bir iniş yapması hedefleniyor.

Öte yandan kapsül, NASA ekipleri tarafından toplanacak. Örnekler daha sonra Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne gönderilecek ve analiz edilmek üzere dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlara dağıtılacak.

Bennu asteroidi, yaklaşık 500 metre çapında ve 4,5 milyar yıllık bir geçmişe sahip.

 Karbonca zengin bir asteroid olan Bennu, güneş sisteminin ilk zamanlarından kalan organik moleküller ve su içeriyor olabilir. Bu nedenle, OSIRIS-REx'in topladığı örnekler, gezegenimizde yaşamın nasıl başladığına dair önemli bilgiler sunabilir.

Kaynak: NASA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...