Tgrt Haber

Dünya'ya ulaşması 8 milyar yıl sürüyor: Araştırmacılar gizemli radyo dalgaları tespit etti

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı, CNN
20 Ekim 2023 13:58 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 13:58
Dünya'ya ulaşması 8 milyar yıl sürüyor: Araştırmacılar gizemli radyo dalgaları tespit etti

Astronomlar, Dünya'ya 8 milyar yıl uzaklıktan gelen FRB 20220610A adlı güçlü radyo dalgası patlamasını tespit etti. Patlamanın, bir milisaniyeden kısa sürmesine rağmen Güneş'in 30 yıllık enerji salımına eşdeğer miktarda enerji yaydığı vurgulandı.

Avustralyalı astronomlar, Dünya'ya ulaşması 8 milyar yıl süren radyo dalgalarından kaynaklanan gizemli bir patlama saptadı. Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hızlı Radyo Patlamaları (FRB) adı verilen radyo dalgalarından biri, 8 milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya'ya ulaştı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre araştırmacılar, FRB 20220610A olarak adlandırılan dalganın boyunun bir milisaniyeden kısa sürdüğü bilgisini paylaştı.

Araştırmacılardan Stuart Ryder, "Avustralya Kilometrekare Yol Bulucu Dizisi (Australian Square Kilometre Array Pathfinder-ASKAP)" isimli radyo teleskopuyla dalganın nereden geldiğini saptadıktan sonra, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevinin teleskobunu kullanarak dalganın geldiği galaksiyi aradığını kaydetti.

Ryder, çalışmalar sonucu bu dalganın, diğer FRB'lerden çok daha uzaktan geldiğinin ve birleşmekte olan birkaç galaksinin yol açtığı patlama sonucu oluştuğunun keşfedildiğini belirtti.

Bir diğer araştırmacı Ryan Shannon da FRB'lerin, evrenin kütlesinin hesaplanmasında kullanılabileceğini ifade etti. Shannon, FRB'lerin galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılayabildiğini kaydetti. İlk FRB'nin 2007'de keşfedilmesinin ardından şu ana kadar 50 FRB'nin çıkış noktası saptandı.

GÜNEŞ'İN 30 YILLIK ENERJİSİNE EŞDEĞER

Araştırmacılar, patlamanın bir milisaniyeden daha az sürmesine rağmen, bu kısa zamanda bile Güneş'in 30 yıllık enerji salımına eşdeğer miktarda enerji yaydığını keşfettiklerini belirtti.

Haberde ayrıca bu son keşfin sadece FRB'lerin kaynağını aydınlatmakla kalmadığı, aynı zamanda evrenin yapısını anlamak ve evrenin dışındaki maddeyi ölçmek için yeni bir yol sunduğuna dikkat çekildi.

Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Ryan Shannon, "Hızlı radyo patlamaları, galaksiler arasındaki maddeyi ölçmemize yardımcı oluyor. Hatta neredeyse tamamen boş olan uzayda bile tüm elektronları 'görebilirler' ve bu, galaksiler arasındaki madde miktarını ölçmemize imkan tanımaktadır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı, CNN

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...