Tgrt Haber

Ekrandaki gizli tehlike! Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Çocuklarınıza telefonlarınızı vermeyin

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Haziran 2023 17:16 - Güncelleme : 08 Haziran 2023 17:37

Günümüzde çocukların ellinden telefonlar ve tabletler düşmüyor. Cinsel içerik ve şiddet içeren içerikler çocuklarda arkadaşlarına zorbalık uygulamasına neden oluyor. Ayrıca ebeveynlerinin telefonlarını kullanan çocuklar güvenlik problemi de oluşturuyor.  Uzmanlar, ebeveynleri bu konularda uyarırken “Çocuk merak ettiklerini ekrandan değil sizden öğrenmeli. Telefonlarınızı vermeyin” dedi. 

Dijital içerikler, videolar, animasyonlar ve çizgi filmler. Sosyal medyanın baş döndüren hızını yaşadığımız bugünlerde neredeyse telefonlar ve tabletler çocuklarında elinden düşmüyor.  Peki çocukların izledikleri çizgi filmlerin içeriklerini kontrol ediyor muyuz? Bazı çizgi filmlerde cinsel içerikli öğelerin yer alması tepki çekiyor. Alınacak önlemler ne olur? Anne babaların ne yapmaları gerekir? TGRT Haber’de yazar Orhan Toker, pedagog Mehtap Kayaoğlu, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Ali Murat Kırık, ebeveynleri uyardı. 

İNTERNETTEN GÖRDÜKLERİNİ ARKADAŞLARINA UYGULUYORLAR 

Basit çizgi filmlerde bile öpüşme sahnesinden eş cinsel evliliklere kadar görüntülerin olduğuna dikkat çeken Orhan Toker, şunları söyledi: “Çocuk cinsel olgunluğa erişmediği sürece kafası karışır. Çocuk​ bunu anlamadığı için savaş ya da kaç durumuna geçer. Okuldaki çocuklarına cinsen zorbalık uygulamasına neden olur. Zararlı içeriklere maruz kalmak dışarıya şiddet şeklinde yansıyor. Okullarda gönüllü öpüşmek isteyenler, zorla arkadaşlarının özel bölgelerine bakmak isteyenlerle karşılaşıyoruz. Şiddet içerikli oyunlarda ise çocuklar burada gördüklerini gerçek sanıp arkadaşlarına uygulayabiliyorlar. Çocuklar çok fazla ekranda vakit geçiriyor. Ekranlar ebeveynlerden daha çok şey veriyor çocuğa. Bu da tehlikeyi artırıyor” dedi. 

Ekrandaki gizli tehlike! Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Çocuklarınıza telefonlarınızı vermeyin

ANNE BABALARA UYARI: ÇOCUK EKRANDAN ÖĞRENMEMELİ 

Mehtap Kayaoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: “0-2 yaş arası bebeklik dönemidir. Çocuklar, 3,5 yaşlarından itibaren anne kadın, baba erkek gibi noktalarda cinsiyeti tanımaya çalışırlar. 6- 7 yaşından itibaren biraz daha bunu boyutlandırırlar. 12-13 yaşından itibaren cinsel içerikli meraklar da devreye girmeye başlar. Anne ve babalar doğru yaşlarda ve şekillerde bilinç ve bilgi eğitimi vermeleri gerekiyor. Bu gerçekleştirilirse okullarda arkadaşının iç çamaşırı zorla indirip bakma gibi olaylarla karşılaşılmaz. Bunlar marjinal durumlar. Doğru ve gerçek cevaplar bulamayan çocuklar bu şekilde davranabiliyor. Çocukların merak ettiğini bizim de etmemiz ve merak ettiklerini de bilmememiz gerekiyor. Çocuk ekranda bir şey gördüğünde ve annesine sorduğunda sakin bir şekilde cevap verilmesi gerekiyor ki çocuk burada meraklanmasın” ifadelerini kullandı.

Ekrandaki gizli tehlike! Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Çocuklarınıza telefonlarınızı vermeyin

ÇOCUKLARA TELEFONLARINIZI VERMEYİN 

İnternetteki güvenlik sorununa değinen Ali Murat Kırık, şunları söyledi: “Sosyal medyaya giriş yaşı genelde 13 yaş. Anne babaların telefonlarını çocuklar alıyor ve bir filtreleme olmadığı için 18 yaş üstü içeriklerle karşılaşıyor. Bu da soruna neden oluyor. Çocuklar gördükleri bazı uygulamaları indirmek istiyor, bu uygulamalar ücretli olduğu için ücretsiz olanlarını indiriyorlar. Aslında farkına varmadan ebeveynlerinin telefonlarına casus yazılım indiriyorlar.” 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...