Elektrikli otomobillerin sayısı giderek artarken, yapılan kazaların da sayısında artış görüldü. Peki bu özellikte araçlar neden benzinlililere kıyasla daha çok kaza yapıyor. İşte bazı sebepleri...
Teknoloji gelisirken otomobil pazari da buna göre yeniden sekillendi. Hem doganin sagligi hem de bütçe için elektrikli otomobiller, artik benzinlilerin yerini almaya basladi.
Üreticiler odak noktasini elektrikli otomobillere çevirirken, kafalarda merak edilen bir soru var. Neden elektrikli otomobiller benzinlilerden daha çok kaza yapiyor?
Tesla, Togg, BMV, Hyundai ve akla gelecek birçok marka. Su anda hemen hemen üreticilerin mutlaka en az bir adet elektrikli otomobilleri bulunuyor.
Elektrikli otomobiller pek çok açidan içten yanmali motorlara kiyasla avantaja sahip. En önemlisi dogayi korumak olan bu otomobiller, ayni zamanda petrol ihtiyacini ortadan kaldirarak maddi anlamda da tasarruf sagliyor. Ancak son dönemde bildirilen raporlarin çogu, elektrikli otomobillerin benzinlilere kiyasa daha çok kazaya karistigini gösteriyor. Iste bunun altinda yatan nedenler...
Elektrikli otomobiller, çok kisa sürede 0'dan 100 KM'ye ulasabiliyor. En basit örnegiyle Tesla Model 3 bu süre içerisinde 100 km hiza ulasabiliyor.
Öyle ki Hert firmasi da elektrikli otomobilleri Tesla'yi satisa çikarip, yeniden benzinli otomobillere geçme karari aldi. Firmanin bu karari almasindaki nedenlerden biri elektrikli otomobillerin çok kisa sürede hizlanmasi ve beraberinde kazalara neden olmasi.
CNN'nin aktardigina göre kazaya neden olan etkenlerden biri de ses eksikligi. Elektrikli otomobillerin hizi kaça ulasirsa ulassin herhangi bir motor sesi çikarmiyor. Benzinliler de ise motordan gelen sesi çogunuz biliyorsunuzdur. Uzmanlara göre elektrikli modellerdeki ses eksikligi kazalarin meydana gelmesindeki ilginç nedenlerden biri.
Kazalardaki bir diger faktörün ise agirlik oldugu belirtildi. Zira elektrikli otomobiller, genel olarak daha fazla agirliga sahipler. Bu da çarpma sonucunda ortaya daha fazla hasarlar çikarabiliyor.
Son olarak uzmanlar adaptasyon sürecinin de bir faktör oldugunu vurguluyor. Genellikle elektrikli modellerle yapilan kazalarin çogunda soförler en fazla 1 yildir elektrikli otomobil kullanmis oluyor.