Tgrt Haber

Elektronikli sigara kullanan bir kez daha düşünecek; zararı biliniyordu, ama bu kadarı beklenmiyordu!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
22 Aralık 2023 10:05 - Güncelleme : 22 Aralık 2023 10:06
Elektronikli sigara kullanan bir kez daha düşünecek; zararı biliniyordu, ama bu kadarı beklenmiyordu!

Son dönemde yaygınlaşan elektronikli sigararnın zararına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yapılan son çalışma, oluşabilecek en tehlikeli hasarı bir kez daha gözler önüne serdi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül, e-Sigara'nın oluşturabileceği en büyük hasarları anlattı.

Vatandaşların genellikle hem sigarayı bırakmak hem de daha az maliyete geldiği için tercih ettiği elektronikli sigaralar, verdiği zararlarla ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Gerek yurt içi gerek yurt dışında yapılan araştırmalarda elektronikli sigaranın normal bir sigaradan daha ağır hasarlara yol açabildiği belirtildi. Öyle ki Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül, bunun daha da ileriye giderek DNA hasarına yol açabileceğini vurguladı.

ELEKTRONİKLİ SİGARA, DNA HASARINA YOL AÇABİLİR

E-sigaradaki yüksek ısı ile birinci derecede kanserojen​ bileşiklere dönüşen aerosolun, solunum yoluyla ciğerlere çekildiğinde en uç hava keseciklerine kadar nüfuz ettiğini işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül, “Bu durum akciğer hücrelerinde kronik iltihaplanmaya, DNA hasarına ve akciğer kanserine yol açmaktadır. Ne yazık ki, bazı e-sigaralarda esrar ve marihuana gibi maddeler de yer almaktadır” dedi.

Elektronikli sigara kullanan bir kez daha düşünecek; zararı biliniyordu, ama bu kadarı beklenmiyordu!

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığına göre özellikle gençler arasında 2017 yılından itibaren hızla yaygınlaşan e-sigara kullanımının, klasik sigara içmeyen gençlerin bile bağımlı olmasına yol açarak yeni bir nikotin bağımlılığı şeklinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Gül, “E-sigaraların çekici ve cezbedici tasarımları, son zamanlarda statü ve üst sınıf imajı veren şekillerde üretilmeye başlanmıştır. Bu durum, e-sigara talebini büyük ölçüde artırmıştır. Özellikle lise ve üniversite öğrencileri arasında e-sigara talebi katlanarak artmaya devam etmektedir” diye konuştu. 

Elektronikli sigara kullanan bir kez daha düşünecek; zararı biliniyordu, ama bu kadarı beklenmiyordu!

2003 yılında ortaya çıkan E-sigaraların aerosol içeriğinin ısıtıcı- buharlaştırıcı akkor şeklinde kızarmış metal yay aracılığıyla 500'den fazla kanserojen bileşiğe dönüştüğünü vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Gül, bu bileşikler arasında 2,5 mikron boyutundaki partiküller, nitrozaminler, aldehitler, akrolein, benzen, mentol, vitamin E asetatı, ağır metaller, arsenik, krom, nikel, bakır ve kadmiyumun bulunduğunu dile getirdi.

AKCİĞER İLTİHAPLANMASI

E-sigara kullanımına bağlı akciğer kanseri ve diğer kanser vakalarının oranının, maruziyetin henüz erken olması nedeniyle tam olarak hesaplanamadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Gül, “Ancak 10-20 yıl süren maruziyetler sonucunda e-sigara kullanımının akciğer kanseri gibi sağlık sorunlarında önemli bir artışa yol açması beklenmektedir.

Bu nedenle toplumumuzun e-sigara kullanımı konusunda düzenli olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. E-sigaranın zararları televizyon programları, haberler ve sosyal medya gibi platformlarda aktarılarak halkın bilinç düzeyi yükseltilmeli ve e-sigaranın sigara gibi zararlı, kanserojen ve bağımlılık yapan bir alışkanlık olduğu konusunda sürekli bir farkındalık oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...