Tgrt Haber

Euro NCAP testi değişiyor: Arabaların puanını düşürecek özellik belirlendi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
06 Mart 2024 13:53 - Güncelleme : 06 Mart 2024 13:54
Euro NCAP testi değişiyor: Arabaların puanını düşürecek özellik belirlendi

Euro NCAP, 2026'dan itibaren araçların en yüksek güvenlik puanını alabilmesi için fiziksel kontrollere sahip olmasını gerektiren yeni test kurallarını uygulamaya koyacağını duyurdu.

Otomobil üreticileri, daha güvenli sürüşü teşvik etmek amacıyla sinyal lambaları ve silecekler gibi temel işlevler için dokunmatik ekranları kullanmayı bırakmaya teşvik ediliyor.

Times tarafından bildirildiği üzere, otomotiv endüstrisi için bağımsız ve saygın bir güvenlik​ kurumu olan Avrupa Yeni Araç​ Değerlendirme Programı (NCAP), değerlendirdiği araçların tam beş yıldızlı güvenlik derecelendirmesi alabilmesi için fiziksel kontrollere sahip olmasının gerekeceğini açıkladı.

Euro NCAP testi isteğe bağlı olmakla birlikte Tesla, Volvo, Volkswagen ve BMW gibi otomobil üreticilerinin beş yıldızlı puanlarını potansiyel alıcılarına araçlarının güvenliği konusunda övünmek için kullanılıyor ve AB hükümetleri tarafından da geniş çapta destekleniyor.

"DOKUNMATİK EKRANLAR BÜYÜK BİR SORUN"

Euro NCAP stratejik geliştirme direktörü Matthew Avery, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Dokunmatik ekranların aşırı kullanımı sektör çapında bir sorun. Hemen hemen her araç üreticisi kontrollerini merkezi dokunmatik ekranlara taşıyor, sürücülerin gözlerini yoldan ayırmasına neden oluyor ve dikkat dağılması nedeniyle kaza riskini artırıyor."

YÜKSEK PUAN İÇİN FİZİKSEL DÜĞME ŞART OLACAK

Yeni test yönergeleri yürürlüğe girdikten sonra maksimum güvenlik derecesine hak kazanmak için otomobillerin dörtlü flaşör uyarı ışıkları, göstergeler, ön cam silecekleri, SOS çağrıları ve korna için düğmeler, kadranlar veya kumanda kolları kullanması gerekecek.

Tesla ve Volkswagen gibi bazı üreticiler, temel araç kontrollerini dokunmatik ekranlara yerleştiriyorlar. Bu tür özelliklerle ilgili şikayetlerde bir eksiklik yok, ancak ekipman üreticileri dokunmatik ekran arayüzlerini teşvik ediyor çünkü bunların üretimi fiziksel düğmeler ve kadranlardan daha uygun maliyetli.

Kaynak: The Verge

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...