Tgrt Haber

F-16'lara Türk dokunuşu! İsmail Demir duyurdu: Yerli ve milli sistemlerle 'ÖZGÜR'leşti

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
18 May 2023 13:58 - Güncelleme : 18 May 2023 14:23

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ÖZGÜR Projesi kapsamında milli ve yerli çözümlerle bir üst seviyeye çıkarılan ilk F-16 uçaklarının Türk Hava Kuvvetlerine teslim edildiğini duyurdu.

Savunma sanayide atılan adımlar Türkiye'yi bir üst seviyeye taşımaya devam ediyor. Uzun yıllardır envanterde bulunan ve etkin olarak kullanılan F-16​'ların modernizasyonları milli ve yerli olarak yeniden yapılacak. Türk dokunuşlarıyla daha da özgürleşecek olan F-16'larla ilgili gelişmeleri Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, detaylı bir şekilde aktardı. 

YAPISAL ÖMRÜ 12 BİN SAATE ÇIKACAK

F-16 Blok-30 uçaklarının yapısal ömrü 8 bin saatten 12 bin saate çıkarılıyor. Proje, F-16 Blok-40/50 uçaklarına da uygulanacak. Bu sayede uçakların yapısal olarak 2040'lı yıllara kadar etkin kullanılması sağlanacak.

F-16'LAR VİPER SEVİYESİNE ULAŞACAK

Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen aviyonik kabiliyetler sayesinde uçaklar "Viper" seviyesine ulaşacak. Özellikle görev bilgisayarı milli olduğu için savunma sanayisi tarafından geliştirilen/geliştirilecek tüm teknolojik kabiliyetler uçaklara entegre edilebilecek.

F-16'lara Türk dokunuşu! İsmail Demir duyurdu: Yerli ve milli sistemlerle 'ÖZGÜR'leşti

ATMACA VE GEZGİN FÜZELERİYLE VURACAK

Öte yandan, F-16 ÖZGÜR uçaklarının ATMACA Gemisavar Füzesi ve GEZGİN Seyir Füzesi'ni taşıyacağı ve bu füzelerle hedeflerini vuracağı ortaya çıktı. Böylece, yerden atılacakları bilinen ATMACA ve GEZGİN füzeleri hava araçlarından da atılabilecek.

F-16 ÖZGÜR PROJESİ NEDİR?

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in açıklamasıyla yeniden gündeme gelen F-16 ÖZGÜR Projesi'nin ne olduğu oldukça merak ediliyor. Esasen, F-16 ÖZGÜR Modernizasyonu, Türk Hava Kuvvetleri​ envanterindeki mevcut F-16 savaş uçaklarının, milli görev bilgisayarı ve yazılımlarla modernizasyonunu kapsıyor.

F-16'lara Türk dokunuşu! İsmail Demir duyurdu: Yerli ve milli sistemlerle 'ÖZGÜR'leşti

İşte SavunmaSanayiST'nin aktardığı bilgilere göre, F-16 Blok 30 savaş uçaklarıyla başlayan aviyonik modernizasyon projesinin detayları:

  • Milli Görev Bilgisayarı,    Sistem Arayüz Birimi,
  • Kokpit Üst Ön Kontrol Paneli,
  • Yakıt Hidrolik Göstergesi, Motor Gösterge Ekranı,
  • Acil Durum Göstergesi,
  • Milli Ses Emniyeti Cihazı,
  • Milli Dost – Düşman Tanımlama (IFF) Sistemi,
  • Çok Modlu Alıcı,
  • Ataletsel Seyrüsefer Sistemi,
  • Arayüz Körleme Birimi,
  • Orta Kokpit Göstergesi ve Renkli Çok İşlevli Gösterge entegrasyonunu kapsıyor.
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...