Tgrt Haber

Elon Musk'tan ifşa üstüne ifşa! Twitter; FBI, CIA ve Pentagon'un emir kulu olmuş

27 Aralık 2022 08:56 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 09:36
Elon Musk'tan ifşa üstüne ifşa! Twitter; FBI, CIA ve Pentagon'un emir kulu olmuş

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk, Twitter'ı aldıktan sonra ifşaları üst üste yayınlamaya devam ediyor. Twitter'ın dokuzuncu ifşasında; FBI, Dışişleri Bakanlığı, CIA ve Pentagon'un emir kulu olduğu, gözetim ve sansür uyguladığı ortaya çıktı.

SpaceX ve Tesla'nın sahibiElon Musk, uzun bir maratonun ardından sosyal medya platformu Twitter​'ı satın aldı ve patron koltuğuna oturdu. Şirketi adeta bakkal gibi yöneten Musk, aldığı kararlarla uzun süre gündemde durmayı başardı. Kafasına göre üst yönetime çalışan alıp kovan Musk'ın bir yandan da ortaya çıkarılan ifşaları konuşuluyor... 'Twitter Dosyaları' ismiyle sürülen ifşaatların 9.'sunu serbest gazeteci Matt Taibbi aracılığıyla yapıldı. Taibbi, Twitter hesabından, Twitter'ın FBI​, Dışişleri Bakanlığı, CIA​ ve Pentagon dahil çeşitli devlet kurumlarıyla işbirliği içinde gözetim ve sansür uyguladığını ortaya çıkardı. 

DİĞER DEVLETLERE SANSÜR

Tabibi, FBI'ın Twitter ile birlikte diğer devlet kurumlarını kapsayan geniş bir sosyal medya gözetimi ve sansür uyguladığını aktardı. Taibbi, Twitter üst yetkililerinin kendi aralarında eski bir CIA ajanının bulunduğundan haberdar olup olmadıklarını sorguladıkları mailleri de ifşa etti. 

TEK TWITTER'I DEĞİL HEPSİNİ ELE GEÇİRMİŞLER

ABD hükümetinin uyguladığı sosyal medya göztimi ve sansürü politikasını sadece Twitter üzerinde değil dünyanın en çok kullanılan diğer sosyal medya platformları Facebook, Microsoft, Verizon, Reddit, Pinterest gibi şirketleri de işlerine alet ettiğini belirtti. Twitter yetkilileriyle görüşmelerin de tek taraflı bir iletişim ağı uygulaması üzerinden yapıldığını belirten Taibbi, özellikle 2020'deki seçimlerin arifesinde FITF'in Twitter'a bu ağdan çok sayıda talep ilettiğini ve Twitter'daki "sorunlu hesapların" listesini gönderdiğini aktardı.

Elon Musk'tan ifşa üstüne ifşa! Twitter; FBI, CIA ve Pentagon'un emir kulu olmuş

"YABANCI MÜDAHALESİ" BASKISI

ABD hükümetinin Twitter yetkililerine seçimlerde 'yabancı müdahalesinin' olduğuna yönelik iddiaların ortaya atılması için baskı yaptığını belirten Taibbi, bir yetkilinin ABD hükümetine 'Rusya' başlıklı atılan e-postaya dikkat çekti. Taibbi, e-postada hesapların Rusya bağlantılı olmadığı yazdığını aktardı. Taibbi, bu kapsamda Venezuela'da Nicolas Maduro yönetimine yakın olduğu iddia edilen bir hesabın da Rusya ile bir bağlantısı olup olmadığına yönelik tartışmaların yer aldığı e-postaları ifşa etti.

Hükümet ortaklarının bu denetimleriyle Twitter'ın "özgürlük penceresini kapattığı" görüşünü ifade eden Taibbi, istihbarat kurumlarının "Maduro yanlısı", "Küba yanlısı", "Rusya yanlısı" şeklinde binin üzerinde Twitter kullanıcısını içeren listeleri şirketle paylaştığını belirtti. Taibbi, ayrıca istihbarattan gelen bu bildirimlere karşı Twitter'ın her zaman olmasa da "bazen" ilgili hesapları kapattığına dikkati çekti.

'TWİTTER DOSYALARI'NDA KORONAVİRÜS DETAYI

Elon Musk’ın, eski Twitter’ın yönetiminin uygulamalarına yönelik 10. ifşaatında, şirketin, ABD hükümetinin söylemleriyle çelişen bilgileri sansürleyerek, hükümetle aynı fikirde olmayan doktor ve uzmanları itibarsızlaştırarak koronavirüs salgınına ilişkin tartışmalara müdahale ettiği ortaya çıktı.

Trump yönetiminin salgının başlangıcında halkı paniğe sevk edecek içerikler konusunda endişeler taşıdığını ve şirkete bu konuda baskı yaptığını ifade eden Zweig, Başkan Joe Biden yönetiminin ise Amerikan halkına Covid-19 salgını için verdiği mesajın, “Covid-19’dan çok korkun ve güvende olmak için bizim dediğimizi yapın" şeklinde olduğunu ve Twitter’a bu yönde baskı yaptığını belirtti.

Elon Musk'tan ifşa üstüne ifşa! Twitter; FBI, CIA ve Pentagon'un emir kulu olmuş

ALEX BERENSON’IN HESABININ ASKIYA ALINMASI

Eski New York Times muhabiri ve aşı karşıtlığı ile bilinen Twitter fenomeni Alex Berenson’ın hesabının askıya alınmasının da bu süreçte olduğunu belirten Zweig, Biden’ın sosyal medyadaki koronavirüs salgınına ilişkin içeriklerin insanları öldürdüğü ifadesinin ardından Berenson’un hesabının askıya alındığını yazdı.

Biden yönetiminin Twitter'dan Berenson’ı hesabını askıya almasını talep ettiği ortaya çıkan yazışmalarda, Twitter'ın ABD Kamu Politikası Direktörü Lauren Culbertson tarafından Aralık 2022’de Beyaz Saray'la yapılan toplantıların özetine ilişkin çalışanlara yolladığı e-posta da yer aldı.

Culbertson'un, elektronik postada Biden ekibinin Twitter'ın birçok hesabı askıya almaması konusunda "çok kızdığını", Twitter'ın daha fazla çaba göstermesini istediklerini yazdığı görüldü. Zweig, Kulldorff’un paylaşımına müdahale edileceğini çünkü bunun şirketin Covid-19 politikasına aykırı olduğunu anlatan yazışmayı da paylaştı.

TRUMP’IN PAYLAŞIMLARI DA TARTILŞILDI

Zweig, Kovid-19 testi pozitif çıkan Trump'ın, Walter Reed askeri hastanesindeki tedavisinin ardından taburcu olduktan sonra, “Gayet iyiyim. Covid’den korkmayın ve hayatınızı domine etmesine müsaade etmeyin.” şeklindeki paylaşımının da şirket içinde tartışıldığını yazdı.

Twitter yetkililerinden birinin “Covid’den korkmayın” ifadelerinin şirketin politikasını ihlal edip etmediğini sorduğu ve bunun bir dezenformasyon olmadığı, sadece bir temenni olduğu şeklinde yanıt aldığı da Zweig'in paylaşımları arasında yer aldı.

Elon Musk'tan ifşa üstüne ifşa! Twitter; FBI, CIA ve Pentagon'un emir kulu olmuş

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...