Tgrt Haber

Füzyon enerjisi nedir? Nükleer füzyon enerji deneyi faydaları, amacı nedir?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
17 Aralık 2022 14:41 - Güncelleme : 17 Aralık 2022 16:21
Füzyon enerjisi nedir? Nükleer füzyon enerji deneyi faydaları, amacı nedir?

ABD’li bilim insanların füzyon ateşlemesini başardığını ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı Ulusal Ateşleme Tesisi’nden (NIF) bilim insanları açıkladı. Bu gelişme sonrası Kanada’dan da bir enerji atılımı geldi. Bilim insanları ilk kez bir füzyon enerjisi deneyinin “net kazanç” sağladığını doğruladı. Peki, Nükleer füzyon denemesi neleri değiştirecek, faydası ne olacak? Güneş enerjisi füzyon mu, fisyon mu?

Tam 192 lazerin kullanıldığı deneyde, füzyon araştırmalarında "füzyon ateşlemesi" olarak bilinen noktaya ilk kez gelinmiş olduğu açıklanmıştı. Yapılan açıklamada ilk nükleer füzyon enerji santralin 2030’ların başında devreye sokacağı belirtildi. Şirket,  2027 yılında ise enerji santrali seviyesinde füzyonu göstermeyi hedeflediğini açıkladı.

FÜZYON ENERJİSİ NEDİR?

Füzyon iki hafif atomun birleşerek daha ağır bir atom oluşturmasıdır. Bu nedenle fisyon ve füzyon birbirinden çok farklı olan karşıt süreçlerdir. Füzyon sonucu bağlanma enerjisi ortaya çıkar. Nükleer füzyon ise Güneş​'e enerjisini veren süreçtir. Sonunda dünya için büyük miktarlarda temiz enerji sağlayabileceğini umut ediliyor.

Füzyon enerjisi nedir? Nükleer füzyon enerji deneyi faydaları, amacı nedir?

NÜKLEER FÜZYON DENEYİ FAYDASI NEDİR?

Füzyonun bir gün dünyada elektrik üretmek için kullanılabilmesi için daha on yılların geçmesi gerekiyor. Ancak bir gün kullanıldığında, küresel sıcaklığı yükseltmeden, iklim değişikliğini kötüleştirmeden insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için neredeyse sınırsız karbonsuz eneji üretebilir. Bilim insanları, nükleer füzyonla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, yarım yüzyıldan fazla süren araştırmaların ardından gelecekte bol miktarda temiz enerjinin önünü açabilecek büyük bir atılım yapıldığını açıkladı.

GÜNEŞ ENERJİSİ FÜZYON MU, FİSYON MU?

Nükleer füzyen enerjisi deneyi sonrası güneş enerjisi füzyon mu, fisyon mu? sorusu araştırılmaya başlandı. Güneşin ısı ve ışık saçmasını sağlayan asıl şey çekirdeğinde gerçekleşen nükleer füzyon reaksiyonlarıdır. Nükleer füzyonda küçük hidrojen atomlarını alır ve yüksek ısıyla basınç altında kaynaştırarak helyum atomları sentezlersiniz.  

FÜZYONUN AMACI NE?

Füzyon enerjisi, enerji üretmek için ısı üretmek amacıyla füzyon tepkimeleri kullanarak enerji üretildiği bir güç üretimi biçimidir. Füzyon tepkimeleri, daha hafif bir atom çekirdeğini birleştirerek enerji açığa çıkararak daha ağır bir çekirdek oluşturur.
 

 FÜZYON ENERJİSİ DENEMESİ NASIL GERÇEKLEŞTİ? 

Karabiber tanesi büyüklüğündeki bir kapsülün içine çok az miktarda hidrojen konuluyor. Hidrojen yakıtının ısıtılması için ise 192 ışınlı güçlü bir lazer kullanılır. Bu lazer Güneş etrafında 100 milyon santigrat dereceye kadar ısıtabiliyor ve kuvvetler kapsülü patlatmaya başlar. Kısa süre sonra enerji ortaya çıkar. Fusion Energy Insights'ın CEO'su Dr. Melanie Windridge, "Füzyon, Güneş'in parlamasına neyin neden olduğunu ilk anladıklarından beri bilim insanlarını heyecanlandırıyor. Bugün elde edilen bu sonuçlar bizi gerçekten de teknolojinin ticari amaçlı kullanımına giden yola sokuyor" dedi.

 
Füzyon enerjisi nedir? Nükleer füzyon enerji deneyi faydaları, amacı nedir?

 

FÜZYON VE FİSYON NEDİR?

Fisyon bir atomun ikiye bölünmesidir. Füzyon ise iki hafif atomun nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir atom oluşturmasına denir. Fisyon ve Füzyon birbirinden farklı bir karşıt süreçtir. Füzyon kelime anlamı olarak, “bir bütün olan ayrı parçaların birleşmesi” dir. Fisyon ağır, kararsız bir çekirdeğin daha hafif iki çekirdeğe parçalanmasıdır.

NÜKLEER FÜZYON TEHLİKELİ Mİ?

Nükleer füzyonun negatif yönü arasında çok sayıda ortaya çıkan atık gösterilebilir. Nükleer füzyon, ağır atomların parçalandığı nükleer fisyonun tam tersi. Bu süreç sonucunda uzun süre radyosyon ortaya çıkıyor.  Bu atıklar güvenli şekilde depolanmadığı takdirde tehlikeli olabilir.

 

 

 

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...