Tgrt Haber

Gazetecilerin verilerine erişmişti: TikTok kapatılıyor mu? AB tarih vererek duyurdu!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Bloomberg
20 Ocak 2023 09:30 - Güncelleme : 20 Ocak 2023 09:38
Gazetecilerin verilerine erişmişti: TikTok kapatılıyor mu? AB tarih vererek duyurdu!

Pek çok ülke için güvenlik tehdidi oluşturan TikTok, yeniden kapanmasıyla gündemde. Geçtiğimiz aylarda bazı gazetecileri takip ettiği tespit edilen Çinli şirket için AB'den açıklama geldi.

Çinli ByteDance​ Ltd şirketinin video platformu TikTok​, piyasaya çıktığı tarihten bu yana önemli ölçüde büyüme kaydetti. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi tarafından kullanılan uygulama, bazı ülkeler için tehdit oluşturuyor.

Hindistan​ ve ABD​ gibi ülkeler TikTok'un ulusal güvenliği tehdit ettiğini ve kapanması gerektiğini savunurken, geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olay da açıkça bunu doğruladı. TikTok çalışanlarından bazılarının, birçok gazeteciyi gözetleyerek verileri Avrupa​ dışına aktardığı ortaya çıktı. Yaşanan bu olay sonrası TikTok, cezayı işleyen çalışanlarını da şirketten kovdu. Şimdi ise AB, TikTok'a ultimatom göndererek 'yasakla' karşı karşıya olduklarını söyledi.

'YA KURALA UYUN, YA DA KULLANIMDAN KALDIRIRIZ'

AB, TikTok'u yaklaşan içerik kurallarına uyması konusunda uyardı ve aksi taktirde kapatılmayla karşı karşıya olacaklarını söyledi.

TikTok CEO'su ile görüşen ve daha sonra Çinli şirkete ultimatom gönderen AB yetkilisi Thierry Breton,  "zararlı ve hatta bazen yaşamı tehdit eden içeriğe" saniyeler içinde erişebilmesinin "kabul edilemez" olduğunu söylerken, "Genç izleyicilerle daha fazla sorumluluk geliyor" diyerek sözlerini noktaladı.

SON TARİH 1 EYLÜL

Şirketler, 1 Eylül tarihine kadar AB'nin yeni Dijital Hizmetler Yasasına uymak zorunda. Büyük internet platformları için gelecek bu yasaya uyulmaması durumunda şirket gelirlerinin %6'sına varan para cezası verilecek ve hatta AB ülkelerinde yasaklanacak.

Ulusal tehdit oluşturmasıyla nam salan TikTok'a da özellikle uyarı geldi. AB, TikTok'u 1 Eylül'e kadar yasalara uyma konusunda uyarırken, tersi bir durumda platformun AB ülkelerinde artık kullanımdan kaldırılacağını da açık açık vurguladı.

Bu yasağa ilişkin Breton, "Denetimler tam uyum göstermezse vatandaşlarımızı korumak için tüm yaptırımları uygulamakta tereddüt etmeyeceğiz"  dedi.

Kaynak: Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...