Tgrt Haber

ASELSAN'ın GÖKBERK'i lazer savunma sistemine güç katacak

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Temmuz 2023 18:05 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 18:41
ASELSAN'ın GÖKBERK'i lazer savunma sistemine güç katacak

ASELSAN, GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi'ni IDEF 2023 fuarında sergilenmek üzere görücüye çıkartıyor. 6x6 araca entegre edilen çalışmanın son hali fuarda sergilenecek. GÖKBERK, İHA'ların radar ve elektro-optik algılayıcılarla tespit, takip ve arama yeteneklerine sahip olurken, en az 5 kW gücünde bir lazer silahı kullanarak tehditleri fiziksel olarak ortadan kaldırıyor.

ASELSAN​, radar​, elektro-optik algılayıcılar ve radyo frekans karıştırıcılarla güncellenen, en az 5 kW gücünde GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi'ni geliştirdi.

ASELSAN, mevcut çözümler arasında dikkate değer bir alternatif olarak lazer silah sistemlerine odaklanmaya devam ediyor. Bu sistemler, güvenlik güçlerine bugüne kadar sunulan çeşitli silah sistemleri arasında yer aldı. 

ASELSAN bünyesinde Lazer Silah Sistemleri Yol Haritası kapsamında, kısa, orta ve uzun vadede farklı hedef setlerine etkinlik gösterecek farklı güç seviyelerine sahip sistemlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. 

GÖKBERK İLE SERGİLENECEK! 

Bu çalışmaların geldiği aşamayı ortaya koyan GÖKBERK, IDEF 2023'te sergilenecek. 

GÖKBERK sistemi, İHA'ların radar ve elektro-optik algılayıcılar ile arama, tespit ve takibini yapabiliyor, en az 5 kW gücündeki lazer silahı kullanılarak tehditlerin fiziksel imhasını, Kangal karıştırıcı alt sistemini kullanarak da işlevsel imhasını sağlıyor. 

Yapı, tüm bu alt sistemleri 6x6 lastik tekerlekli araç platformunda bir araya getiriyor. 

ASELSAN'ın GÖKBERK'i lazer savunma sistemine güç katacak

GENİŞ KULLANIM ALANI KONFOR SAĞLIYOR 

GÖKBERK'in ilk olarak kullanım alanları kara ve deniz platformları, enerji santralleri, havaalanları, sınır karakolları, karargah binaları ve konvoy geçiş güzergahları olarak planlandı. Önümüzdeki süreçte mevcut platformlardaki güç seviyelerinin artırılması, dağıtık mimariye sahip hava savunma sistemlerine entegre edilecek modüler lazer silah kulelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Lazer silah sistemlerinde hedef ile doğrudan görüş hattı ihtiyacı bulunması, hedef üzerinde lazerin etkinlik gösterme süresi ve mevcut sistemlerin güç ve etkinlik seviyeleri değerlendirildiğinde, bu tür çözümlerin yakın hava savunma sistemleri için daha uygun bir seçenek oluşturulabileceği değerlendiriliyor.

ASELSAN'ın GÖKBERK'i lazer savunma sistemine güç katacak

Lazer silah sistemlerinde mühimmat ihtiyacı bulunmaması, atış maliyetinin düşük olması, hassas yönlenme ve takip sistemleri gibi özellikler, maliyeti düşük asimetrik tehditlere karşı cazip karşı tedbir sistemi oluşturulmasına imkan sağlıyor. 

Özellikle düşük maliyetle ve kolaylıkla temin edilebilen döner kanatlı ve sabit kanatlı mikro İHA'ların terör, istihbarat amacıyla kullanımının artması lazer silah sistemleriiçin etkin bir kullanım alanı oluşturuyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...