Tgrt Haber

Gökbey için sevindiren gelişme, yerli motorla uçacak: İşte tarih!

15 Aralık 2022 16:21 - Güncelleme : 15 Aralık 2022 16:25
Gökbey için sevindiren gelişme, yerli motorla uçacak: İşte tarih!

Yerli imkanlarla geliştirilip üretilen Gökbey helikopter için sevindiren gelişme. TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit gelişmeleri aktardı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK), BTK Akademi'nin girişimiyle düzenlenen "BTK Akademi Kariyer Zirvesi 22"' başarı hikayeleri oturumuna ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı.

Oturuma başkanlık yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı FatihKacır, Türkiye’nin AR-GE ve diğer teknolojileriyle ilgili yaptığı çalışmalardan bahsederken, savunma sanayideki yükselişin de dikkat çektiğini vurguladı. Aynı etkinlik kapsamında açıklamalarda bulunan TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, yerli helikopter ‘Gökbey’ için çok önemli bir gelişmenin müjdesini verdi.

YERLİ MOTORLA UÇACAK

TEI'nin imalat yeteneğiyle alanında dünya lideri olduğunu vurgulayan Akşit, ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400 için şu ifadelere yer verdi.

"Gökbey helikopterinin yerli motorla ilk uçuşunu önümüzdeki yaz görmeyi umuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza 'motoru 3-5 yıl arasında çalıştırırız' dedim. 3 yıl dolayında da ilk çekirdeğini çalıştırdık. Bir motorun ilk çekirdeğinin çalışmasıyla seri imalata girmesi uzun bir süreç.

Gökbey için sevindiren gelişme, yerli motorla uçacak: İşte tarih!

Atak helikopterinin ithal edilen motoru ilk uçuşunu 8'inci yılda yapmış, proje süresi 13 yıl. Biz ilk TS1400 motorumuza Mart 2017'de başladık. İlk uçuşumuzu önümüzdeki yıl mayıs-haziran gibi planlıyoruz. Bu gerçekten ciddi başarı. Proje süremiz de 8,5-9 yıl. Çok hızlı çalışıyoruz, bütün altyapıyı sıfırdan kuruyoruz. Motoru tasarlamak yetmiyor, tek kristal döküm teknolojisini, kaplama teknolojisini, alaşımları geliştiriyoruz ama hepsini yaptık."

Öte yandan motor teknolojilerinin çok hızlı sonuç veren süreçler olmadığına işaret eden Akşit, motorun 2'nci döngüsünde prototip imalatı yaptıklarını, uçacak motorun ise 8'inci döngünün ürünü olduğunu ifade etti. Akşit, "8 kere motoru baştan aşağıya tasarladık, her seferinde biraz daha iyileştirdik." dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...