Tgrt Haber

Gökbilimciler bile hayrete düştü! Uzaya kayalar fırlatarak dönüyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
01 Nisan 2023 15:59 - Güncelleme : 01 Nisan 2023 16:18
Gökbilimciler bile hayrete düştü! Uzaya kayalar fırlatarak dönüyor

Didymos asteroidinin hızının yüksek olması nedeniyle 2 saatte bir tam dönüş yaptığını ve kayaları uzaya fırlattığını buldu. 

Gökbilimciler Didymos asteroidinin, hızının çok yüksek olmasından dolayı 2 saatte bir tam dönüşünü tamamladığını keşfetti. Yapılan açıklamaya göre asteroidin uzaya durmadan enkaz ve madde püskürtüyor. Bu gelişme, bu tür uzay kayalarının incelenme biçimini gündeme getirdi.  Didymos, NASA​'nın geçen yıl DART görevi kapsamında çarptığı asteroit Dimorphos'un eşi olan, daha büyük bir uzay kayası. DART görevi, ilk kez bir asteroidin yönünün, ona uzay aracıyla çarparak değiştirilebileceğini göstermişti. NASA, teknolojisinin bir gün Dünya'yla çarpışma rotasında yer alan tehlikeli asteroitleri saptırmak için kullanılabileceğini kanıtladı.

UZAY ARACI İLE ASTEROİT ÇARPIŞTIRILDI 

NASA'nın DART görevi, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaklıktaki asteroit çiftiyle bir uzay aracını buluşturup bu aracı, saatte yaklaşık 22 bin 530 kilometre hızla Dimorphos'a çarptırmaya çalışmıştı. Bunun amacı çarpmanın, küçük asteroidin Didymos'un çevresindeki dönüşünü nasıl değiştireceğini görmekti.

Daha sonra çarpışmanın analizinde görevin, Dimorphos'un Didymos çevresindeki dönüşünü yaklaşık 32 dakika azaltarak 11 saat 55 dakikalık yörünge süresini 11 saat 23 dakikaya düşürdüğü ortaya kondu. NASA şöyle belirtmişti:  “Her gün yeni veriler geldikçe gökbilimciler, gelecekte bir asteroidin bize doğru ilerlediğini keşfedersek DART gibi bir görevin, Dünya'yı bir asteroitle çarpışmadan korumak için kullanılıp kullanılamayacağını ve nasıl kullanılabileceğini daha iyi değerlendirebilecek.”

2 SAATTE TAM DÖNÜYOR

Gökbilimciler iki asteroidi incelemeye devam ederken, Didymos'un uzaya kayalar fırlatacak kadar hızlı dönerek her 2,2 saatte bir tam dönüş yaptığını ortaya çıkardı.  Araştırmacılar çalışmalarında, "Muazzam büyüklükteki parçacıkların bir süre havada durması ve yüzeye inip tekrar kalkması muhtemeldir. Bu döngüleri sürekli tekrarlayabilirler veya artık havalanmalarının mümkün olmadığı enlemlere inebilirler" diye yazdı.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...