Gökbilimciler, daha önce hiç görmedikleri bir cisim keşfetti
Evrendeki radyo dalgalarını haritalayan bir ekip, saatte üç kez dev bir enerji patlaması yayan olağandışı bir şey keşfetti. Gökbilimciler, daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemediğini açıkladı.
Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezinde astrofizikçi Dr. Natasha Hurley-Walker ve ekibi bilim dünyasını şaşırtan bir keşif yaptı. Araştırmacılar, uzayda dönen garip bir cismin, radyasyon ışını gönderdiğini ve her 20 dakikada bir gökyüzündeki en parlak radyo kaynaklarından biri olduğunu açıkladı. Keşfi yapan ekip, bunun bir nötron yıldızı ya da ultra güçlü bir manyetik alana sahip bir beyaz cüce olabileceğini düşünüyor.
Ekip lideri Dr. Natasha Hurley-Walker, “Bu nesne, gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu. Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yapan hiçbir şey bilinmiyor. Bize çok yakın, yaklaşık 4.000 ışıkyılı uzaklıkta. Galaktik arka bahçemizde." dedi.
GİZEMLİ CİSMİN ÖZELLİKLERİNİ AÇIKLADILAR
Curtin University öğrencisi Tyrone O'Doherty, kozmik cismi Batı Avustralya'daki Murchison Widefield Array (MWA) teleskopu ve yeni bir teknik kullanarak keşfetti. Şu anda doktora yapan O'Doherty, "Geçtiğimiz yıl tanımladığım kaynağın böyle tuhaf bir cisim olduğu ortaya çıkması heyecan verici" dedi.
Bununla birlikte, evrende açılıp kapanan cisimler gökbilimciler için yeni değil ve bunlara ‘geçici olaylar’ diyorlar. ICRAR-Curtin astrofizikçisi ve yardımcı yazar Dr. Gemma Anderson, geçici olayları izlerken devasa bir yıldızın ölümünü veya geride bıraktığı kalıntıların etkilerini izlediklerini söyledi.
Dünyadan bakıldığında Samanyolu'nun bir görünümü... Yıldız simgesi, gizemli yinelenen geçici olayın konumunu gösteriyor. (Foto: Dr Natasha Hurley-Walker/ICRAR/Curtin)
Süpernova gibi yavaş geçişler birkaç gün içinde ortaya çıkabilir ve birkaç ay sonra kaybolabilir. Pulsar adı verilen bir tür nötron yıldızı gibi hızlı geçişler ise, milisaniyeler veya saniyeler içinde yanıp söner. Ancak Dr. Anderson, bir dakikalığına yanan bir cismin tuhaf ve benzersiz olduğunu belirtti. Gizemli cismin inanılmaz derecede parlak ve güneşten daha küçük olduğunu, son derece polarize radyo dalgaları yaydığını ve cismin son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu açıkladı.
BİLİM İNSANLARININ BİR FİKRİ VAR!
Dr. Hurley-Walker, gözlemlerin ‘ultra uzun periyotlu magnetar’ adı verilen tahmini bir astrofiziksel cisimle eşleştiğini söyledi. Araştırmacı, "Teorik olarak var olduğu tahmin edilen bir tür yavaş dönen nötron yıldızı. Ama kimse böyle bir şeyi doğrudan algılamayı beklemiyordu çünkü bu kadar parlak olmalarını beklemiyorduk. Bir şekilde manyetik enerjiyi radyo dalgalarına daha önce gördüğümüz her şeyden çok daha etkili bir şekilde dönüştürüyor." dedi.
(Foto: Pete Wheeler/ICRAR)
Dr. Hurley-Walker şimdi tekrar yanıp söndüğünü görmek için MWA (teleskop) ile cismi izliyor. Güney Yarımküre'de ve hatta yörüngede bile doğrudan cismi görüntüleyebilecek teleskopların olduğunu söyledi.
Arşiv kayıtlarını da inceleyen araştırmacılar, "Daha fazla tespit, gökbilimcilere bunun nadir görülen bir kerelik bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz devasa yeni bir popülasyon mu olduğunu söyleyecek" dedi.
Bilim insanları, yeni çalışmayı Nature dergisinde yayımladı.