Tgrt Haber

GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi ilk kez ortaya çıktı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TRT, SavunmaSanayiST
27 Nisan 2023 10:31 - Güncelleme : 27 Nisan 2023 10:36
GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi ilk kez ortaya çıktı

Yerli ve milli teknoloji hamlesi kapsamında geliştirilen ASELSAN ile TÜBİTAK- SAGE tarafından üretilen GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi, ilk kez görüntülendi. GÖKDEMİR’in ilk atışlı testleri de gerçekleştirildi.

Karada tank, zırhlı araçlar, havada İHA/SİHA, insansız savaş uçağı ve denizde insansız deniz araçları gibi projelerle savunma sanayide dünya pazarına giren Türkiye, yerli hava savunma sistemlerini geliştiriyor. TRT’nin ASELSAN​ tesislerinde gerçekleştirdiği yayın sırasında, ASELSAN ile TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDEMİR Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi ilk kez görüntülendi. GÖKDEMİR Sisteminde, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi kullanıldı.

SavunmaSanayiST tarafından edinilen bilgiye göre; GÖKDOĞAN Füzesi’nin kara tabanlı hava savunma versiyonu olan GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi’nin ilk atışlı testleri, 2022 yılının ikinci yarısı içerisinde gerçekleştirildi. Her bir GÖKDEMİR Füze Fırlatma Aracı, 8 ila 12 adet arasında GÖKDOĞAN Füzesi ateşleme kabiliyetine sahip.

70+ KİLOMETRE MENZİLE SAHİP

Öte yandan normalde 70+ kilometre menzile sahip olan GÖKDOĞAN Füzesi’nin, GÖKDEMİR üzerinden yerden atıldığı taktirde 30-35 kilometre etkili menzile sahip olduğu öngörülüyor. GÖKDOĞAN Füzesi ile aynı arayıcı başlığı kullanan HİSAR-RF Füzesi ise 35-40 kilometre etkili menzile sahip. Çift darbeli roket motoruna sahip HİSAR-RF Sistemi’nde ise her bir füze fırlatma aracında, 6 adede kadar atışa hazır füze bulunuyor. Buna karşılık HİSAR-RF’in, daha büyük bir harp başlığına sahip olduğu ve daha yüksek hızlara çıkabildiği tahmin ediliyor.

BOZDOĞAN​ ATIŞ TESTİ MUHTEMEL

ASELSAN ise GÖKDEMİR ile yerli bir NASAMS konseptini hayata geçirmeyi planlıyor. GÖKDEMİR Sistemi’nden yakında BOZDOĞAN Füzesi‘nin de atış testinin gerçekleştirilmesi olabilir. Sistemde arama radarı olarak, HİSAR-A+/O+/RF sistemlerinde de kullanılan KALKAN Radarı’nın tercih edildiği üzerinde duruluyor.

BOZDOĞAN’ın GÖKDEMİR üzerinden atılması halinde ise 10-12 kilometre etkili menzile sahip olacağı tahmin ediliyor. BOZDOĞAN Füzesi, görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığa sahip.

Kaynak: TRT, SavunmaSanayiST
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...