Tgrt Haber

Google çığır açan özelliğini duyurdu: Dolandırılma devri kapanıyor!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Google Blog
20 May 2023 09:59 - Güncelleme : 20 May 2023 09:59
Google çığır açan özelliğini duyurdu: Dolandırılma devri kapanıyor!

Google, Küresel Erişilebilirlik Farkındalığı Günü kapsamında dijital dünyayı daha erişilebilir hale getirmek amacıyla geliştirdiği yenilikleri duyurdu. Haritalar uygulamasına eklenen "tekerlekli sandalye kullanımına uygun yerler" özelliğinden Chrome'un yazım yanlışlarını düzeltme işlevine, birçok yenilik dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (WH) verilerine göre dünyada 1 milyarı aşkın engelli birey yaşıyor. Bu da toplam nüfusun minimum yüzde 15'ini kapsadığı anlamına geliyor.

Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştığı onlarca hatta yüzlerce sorun var. Tabii teknolojik gelişmeler​ engelli vatandaşların da bu sorunları çözmelerinde ve daha rahat bir yaşam sürmelerinde önemli paya sahip. Bu kapsamda ABD'li teknoloji devi Google​ dijital dünyayı daha erişilebilir hale getiren yeni özelliklerini duyurdu.

CHROME​'DA DOLANDIRICILIKLARA ÖNLEM ALINDI

Chrome adres çubuğuna bir web sitesi yazdığınızda, artık yapmış olduğunuz URL yazım hatalarını algılayacak ve doğrusunu önerecek. Özellikle disleksisi olan kişiler bu sayede internette daha rahat gezinebilecekler.

Bu özelliğin en önemli avantajlarından biri de, hacker saldırılarından korunmayı sağlayacak. Bilgisayar korsanları bazen taklit siteler ile kullanıcıları kandırmaya çalışır. Örneğin "facebook.com" sitesine girmek isteyen birini zararlı yazılım içeren "facbook.com" adlı başka bir siteye yönlendirebilir.

Böyle bir durumda Chrome site adresinin yanlış yazıldığını tespit edip uyaracağı için, kullanıcı zararlı sitelerden korunmuş olacak.

CANLI ALTYAZI ÖZELLİĞİNİN KAPSAMI GENİŞLEDİ

Webtekno'nun haberine göre Google, Canlı Altyazı özelliğini tabletler için özel olarak optimize eden bir çalışma yaptı. Ayrıca Aramalar hizmeti üzerinde de kullanılabilen Canlı Altyazı özelliği, arama sırasında yazılı yanıtlar verilebilmesine imkan tanıyor. Üstelik diyelim ki Canlı Altyazı ile bir yazılı yanıt oluşturdunuz. Bu yanıt, karşı tarafa sesli olarak da okunabilecek.

TEKERLEKLİ SANDALYEYE UYGUN YERLERİ GÖSTERECEK

Google Haritalar artık tekerlekli sandalyeye uygun mekanları ve yerleri "tekerlekli sandalye simgesi" ile gösterecek. Bu sayede kullanıcı gitmek istediği yerin erişilebilir olup olmadığını evden çıkmadan önce anlayabilecek.

Google çığır açan özelliğini duyurdu: Dolandırılma devri kapanıyor!

Bir yerin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olup olmadığını Google Haritalar kullanıcıları da söyleyebilecek. Google konuyla ilgili açıklamada;

"İşletme sahiplerinin, Yerel Rehberlerin ve Haritalar topluluğunun katkıları sayesinde, dünya çapında 40 milyondan fazla işletmeye tekerlekli sandalye erişilebilirlik bilgileri sağlayabiliyoruz" dedi.

YAPAY ZEKA İLE FOTOĞRAFI OKUYACAK

Google'ın görme engelli bireyler için geliştirdiği Lookout hizmeti yapay zeka ile bir fotoğraftaki her şeyi algılayıp okuyabilecek. Böylece görme engelli birey orada ne yazdığını anlayabilecek. Bu özellik zaten vardı ancak fotoğrafın sahibinin "alternatif metin" olarak eklemesi gerekiyordu. Artık bu işi yapay zeka halledecek.

Google çığır açan özelliğini duyurdu: Dolandırılma devri kapanıyor!

Kaynak: Google Blog - Webtekno

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Google Blog

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...