Tgrt Haber

Google Gemma nedir? Yapay zeka uygulaması Gemma nasıl kullanılır?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
22 Şubat 2024 10:55 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 10:55
Google Gemma nedir? Yapay zeka uygulaması Gemma nasıl kullanılır?

Google, açık kaynak yapay zeka modeli Gemma 2B ve 7B'yi tanıtarak, daha küçük görevleri gerçekleştirmek üzere tasarlanan bu modelleri geliştiricilere sundu. Peki Gemma nedir, ne işe yarar? Google Gemma nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Googleyapay zeka​ sektöründe son kozunu gösterdi. Kısa bir süre önce, "bağlam penceresi desteği" bakımından OpenAI GPT-4'ten daha iyi olan Gemini 1.5'i duyuran şirket, geliştiricilere ve uygulama araştırmacılarına odaklanan açık kaynaklı yapay zeka modeli Gemma 2B ve 7B'yi tanıttı.

GOOGLE GEMMA NEDİR, NE İŞE YARAR?

Google Gemma'nın Gemini'den en büyük farkı, belirttiğimiz gibi açık kaynaklı olması. Geliştiriciler, Gemini üzerinde geliştirmeler yaparken API'leri veya Google'ın Vertex AI platformunu kullanıyor. Gemma'yı açık kaynak haline getirerek daha fazla kişi, daha iyi erişim sunan rakiplere yönelmek yerine Google'ın yapay zekasını deneyebilir.

Gemini, OpenAI'ın ChatGPT sohbet botuyla doğrudan rekabet eden (hatta neredeyse onun kadar güçlü) büyük bir kapalı yapay zeka modeli iken, Gemma ise daha hafif olup, daha çok basit sohbet robotları veya özetlemeler gibi daha küçük görevleri gerçekleştirmek üzere tasarlandı.

Google, yaptığı açıklamada Gemma'nın küçük boyutlu olmasına rağmen "önemli kıyaslamalarda daha büyük modelleri büyük ölçüde geride bıraktığını" iddia etti.

Doğrudan geliştiricilerin dizüstü veya masaüstü bilgisayarında çalışabildiği belirtilen Gemma; Kaggle, Hugging Face, Nvidia NeMo ve Google Vertex AI uygulamaları üzerinden kullanılabilir olacak.

GEMMA'NIN İKİ VERSİYONU VAR

Gemma 2B ve Gemma 7B olmak üzere iki boyutta sunulan modelin, kullanıcı sayısına ve proje türüne bakılmaksızın ticari lisansla satışa sunulacağı belirtildi. Aynı zamanda diğer şirketler gibi Google da modellerinin silah geliştirme programları gibi belirli görevlerde kullanılmasını yasaklıyor.

Google DeepMind'ın ürün yönetimi direktörü Tris Warkentin, şirketin "açık modellerin içerdiği riskler nedeniyle Gemma ile daha kapsamlı bir kırmızı ekip çalışmasını üstlendiğini" söyledi. Bu kapsamda Gemma, "Sorumlu Yapay Zeka Araç Kitleri" ile birlikte sunulacak.

Google Gemma nedir? Yapay zeka uygulaması Gemma nasıl kullanılır? - 1. Resim

Bu set, geliştiricilerin Gemma'yı projelerine dağıtırken kendi yönergelerini veya yasaklı kelimeler listesini oluşturmalarına olanak tanıyacak. Ayrıca kullanıcıların Gemma'nın davranışını araştırmasına ve sorunları düzeltmesine olanak tanıyan bir model​ hata ayıklama aracı da içerdiğini belirtelim.

Warkentin'e göre modeller şimdilik İngilizce dille ilgili görevlerde en iyi sonucu veriyor. Direktör, gazetecilere verdiği demeçte "Toplulukla birlikte İngilizce dilindeki görevler dışındaki pazar ihtiyaçlarını karşılamak için bir şeyler geliştirebileceğimizi umuyoruz." ifadesini kullandı.

Geliştiriciler Gemma'yı Kaggle'da ücretsiz olarak kullanabilir ve ilk kez Google Cloud kullanıcıları, modelleri kullanmak için 300 ABD doları tutarında kredi alır. Şirket, araştırmacıların 500.000 dolara kadar bulut kredisine başvurabileceğini söyledi.

GOOGLE GEMMA NASIL KULLANILIR?

Geliştiriciler Gemma'yı Kaggle'da ücretsiz olarak kullanabilir ve ilk kez Google Cloud kullanıcıları, modelleri kullanmak için 300 ABD doları tutarında kredi alacaklar. Şirket, araştırmacıların 500 bin dolara kadar bulut kredisine başvurabileceğini söyledi.

Gemma gibi daha küçük modellere ne kadar talep olduğu belli olmasa da diğer yapay zeka şirketleri de amiral gemisi modellerinin daha hafif versiyonlarını piyasaya sürmüştü.

Örneğin Meta, geçen yıl Llama 2'nin en küçük versiyonu olan Llama 2 7B'yi duyurdu. Gemini'nin kendisi de Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra dahil olmak üzere çeşitli boyutlarda geliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...