Tgrt Haber

Google 'varsayılan' kalmak için Samsung'un cebini doldurdu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SamMobile, Washington Post
14 Kasım 2023 10:53 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 10:54
Google 'varsayılan' kalmak için Samsung'un cebini doldurdu

Teknoloji devi Google'ın, 'varsayılan arama motoru' olarak kalmak ve Android ekosistemi üzerindeki hakimiyetini artırmak için telefon üreticilerine yüklü miktarda ödemeler yaptığı öğrenildi.

Google​'ın, 'Samsung Galaxy' modelleri dahil pek çok cihazda kendi uygulamalarını varsayılan hale getirmek için Güney Koreli şirkete ve diğer akıllı telefon​ üreticilerine ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Bloomberg'in iki teknoloji şirketinin anlaşması hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı habere göre, Google, son dört yıl içinde Samsung​'un telefon ve tabletlerinde varsayılan kalmak için, markaya tamı tamına 8 milyar dolar ödedi.

Ödemeler karşılığında Google, Samsung'un cihazlarında Google Asistan, Google Play Store ve Google Arama'yı varsayılan ses asistanı, uygulama mağazası ve internet arama motoru olarak belirleme hakkını elde etti.

Google'ın Android​ cihaz üreticilerine yaptığı bu ödemelerin arkasındaki amacın, "rakip hizmetlerin Android telefonlara girmesini engellemek" olduğu belirtiliyor.

Google İş Ortağı İlişkileri Başkan Yardımcısı James Kolotouros da, Google'a karşı açılan tekelleşme davası sırasında, şirketin Android cihaz üreticilerine uygulamalarını ana ekranda tutmaları için ödeme yaptığını açıkça söyledi.

GOOGLE, HAKİMİYETİ AZALSIN İSTEMİYOR

İddialara göre Google'ın bu stratejisinde, Samsung'un mobil hizmetleri ve diğer şirketlerle kurduğu birtakım ortaklıklar etkili oldu. Örneğin, Samsung, kendi ses asistanı Bixby'ye ve uygulama mağazası Galaxy Store'a sahip. Meta (Facebook) ve Microsoft ile gerçekleştirdiği çeşitli iş birlikleri de mevcut.

Google 'varsayılan' kalmak için Samsung'un cebini doldurdu

Eğer Google, Samsung'a yüklü miktarda para ödemeseydi, Güney Koreli şirket alternatif seçeneklere yönelebilirdi. Örneğin varsayılan arama motoru olarak Bing'i seçebilirdi. Ancak bu durum, Google'ın Android ekosistemi üzerindeki hakimiyetini zedeleyeceğinden ABD'li firmanın başka çaresi yoktu.

Google İş Ortağı İlişkileri Başkan Yardımcısı tarafından verilen bilgiye göre, şirketin Google Play Store mağazasından elde ettiği gelirlerin yarısından fazlası, bu anlaşma sayesinde Samsung tarafından sağlanıyor.

The Washington Post'a göre Google'ın Apple ve Samsung dahil diğer cihazlarda varsayılan olarak kalmak için ödediği miktar, toplam 26.3 milyar doları buluyor.

Kaynak: SamMobile, Washington Post

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...