Tgrt Haber

Google yeni işletim sistemini piyasaya sürdü: Android 14 Beta 1 güncellemesi çıktı, işte yenilikler!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Google Blog
12 Nisan 2023 21:37 - Güncelleme : 12 Nisan 2023 21:56
Google yeni işletim sistemini piyasaya sürdü: Android 14 Beta 1 güncellemesi çıktı, işte yenilikler!

Google, uzun süredir testlerini gerçekleştirdiği Android 14 güncellemesini resmen piyasaya sürdü. İşte Android 14 Beta 1 güncellemesinin getirdiği yenilikler ve ilk alan modeller.

Teknoloji devi Google​, Android​ işletim sisteminin en yeni sürümü Android 14 Beta 1 güncellemesini piyasaya sürdü. 

Akıllı telefonlar için yepyeni özellikleri getiren güncelleme, performansın yanı sıra grafik hızlarında da önemli iyileştirmeleri beraberinde getiriyor. İşte Android 14 Beta 1 güncellemesinin getirdiği tüm yenilikler.

ANDROİD 14 BETA 1 İLE GELEN YENİLİKLER

Şu anda Pixel​ telefonlar için kullanıma sunulan Android 14 güncellemesi, daha akıllı bir sistem kullanıcı arabirimi, üstün bir sistem paylaşım sayfası, uygulama başına dil tercihleri ve daha fazla grafik yeteneği gibi bir dizi iyileştirme ve yeni özellik getiriyor.

DAHA AKILLI SİSTEM KULLANICI ARABİRİMİ

Android 14 Beta 1'deki en göze çarpan değişikliklerden biri, hareketle gezinmeyi kullandığınızda görünen yeni geri oku.

Bu güncelleme ile geri oku daha belirgin hale gelirken, duvar kağıdı ve cihaz teması ile eşleşiyor. Ayrıca, geri dönmek üzere olduğunuz ekranın bir ön izlemesi de gösterilerek geri hareketiyle ne yapacağınızı anlamak daha kolay hale geliyor.

Google yeni işletim sistemini piyasaya sürdü: Android 14 Beta 1 güncellemesi çıktı, işte yenilikler!

Sistem kullanıcı arabirimindeki bir diğer iyileştirme, uygulamaların seçenekler listesine kendi özel eylemlerini eklemesine olanak tanıyan yeni sistem paylaşım sayfasıdır. Örneğin Android 14 kullanıyorsanız Chrome'da bir QR kodu seçeneği veya Fotoğraflar için bir düzenleme seçeneği eklemek mümkün. Bu, paylaşımı daha kolay hale getirirken, uygulamaların kendi paylaşım sayfalarını oluşturma zahmetini de ortadan kaldırır.

UYGULAMA BAŞINA DİL TERCİHLERİ

Android 14 ile sunulan bir diğer yenilikse uygulama başına dil tercihleri. Adından da anlaşıldığı üzere bu özellik, farklı uygulamalar için farklı diller ayarlamanıza olanak tanır; bu, uygulamaları birden çok dilde kullanıyorsanız veya yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız oldukça yararlı bir yeniliktir.

Örneğin, sistem dilinizi İngilizce olarak tutarken Netflix'i İspanyolca ve Duolingo'yu Fransızca olarak ayarlayabilirsiniz.

DAHA FAZLA GRAFİK YETENEĞİ

Android 14 Beta 1, uygulamanızı görsel olarak daha çekici ve ilgi çekici hale getirebilecek bazı yeni grafik özellikleri de ekliyor.

Bu özelliklerden biri, vektör grafikleri oluşturmak ve işlemek için kullanılan yolları sorgulama ve enterpolasyon yapma yeteneğidir. Bu özellikle, bir yolun uzunluğu veya alanı gibi içindekileri öğrenebilir veya aynı yapıya sahip iki yol arasında enterpolasyon yaparak geçiş efektleri oluşturabilirsiniz.

Android 14 Beta 1'deki diğer bir grafik özelliği, uyumlu cihazlarda değişken oranlı gölgeleme (VRS) ve ışın izlemeyi etkinleştiren Vulkan uzantıları desteğidir. VRS, ekranın farklı bölgelerinin gölgeleme oranını ayarlayarak performansı ve görüntü kalitesini iyileştirmenizi sağlar. Işın izleme, ışık ışınlarının nesnelerle nasıl etkileşime girdiğini simüle ederek gölgeler, yansımalar ve kırılmalar gibi gerçekçi aydınlatma efektleri sağlar.

HANGİ CİHAZLAR ANDROİD 14 BETA 1'E UYGUN?

Kısa süre önce kullanıma sunulan Android 14 Beta 1 güncellemesi, OTA ile yayınlanmaya başladı ve beklendiği gibi ilk olarak Google'ın Pixel cihazları için kullanılabilir.

Pixel 3'ten sonraki tüm Pixel serisi beta programına kayıt olarak Android 14 güncellemesini deneyimleyebilir. Diğer markalar da önümüzdeki haftalarda cihazları için Android 14 beta testlerine başlayacaktır.

 

 

Kaynak: Google Blog
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...