Tgrt Haber

Google'dan ezber bozan yapay zeka! Hava durumunu meteorologlardan daha iyi tahmin ediyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Engadget, Google
15 Kasım 2023 14:07 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 14:07
Google'dan ezber bozan yapay zeka! Hava durumunu meteorologlardan daha iyi tahmin ediyor

Google, geleneksel hava durumu tahmin sistemlerinden daha doğru ve hızlı sonuçlar ürettiği iddia edilen bir yapay zeka destekli hava durumu uygulaması geliştirdi. GraphCast, kasırga olayını meteorologların kullandığı yöntemlerden önce tahmin edebildi.

Google'ın bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren, yapay zeka​ program geliştirme şirketi DeepMind, makine öğrenimi tabanlı bir hava durumu tahmin uygulaması olan GraphCast ile ses getirdi.

HAVA DURUMU TAHMİN EDEN YAPAY ZEKA: GRAPHCAST

DeepMind ekibinin belirttiğine göre GraphCast, geleneksel hava durumu tahmin sistemlerinden yüzde 90 daha başarılı bir performansla, bir dakikadan kısa bir sürede 10 günlük hava tahminleri sunuyor.

Hatta bu konuda dünyanın en iyilerinden olarak kabul edilen Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından üretilen Yüksek Çözünürlüklü Tahmin (HRES) sisteminden bile çok daha hızlı ve doğru bir performans gösterdiğini iddia ediyorlar.

GraphCast aşırı hava olayları hakkında uyarılar sunabiliyor. Verilen bilgiye göre, gelecekte daha fazla siklon izlerini büyük bir doğrulukla tahmin edebilir, taşkın riskiyle ilişkili atmosferik nehirleri tanımlayabilir ve aşırı sıcaklıkların başlangıcını öngörebilir.

KASIRGA FELAKETİNİ ÖNCEDEN BİLDİ

Engadget'in haberine göre, araç eylül ayında etkili olan Lee Kasırgası'nın Long Island adasına geleceğini 10 gün önce tahmin etmişti, buna karşın meteorologlar tarafından kullanılan geleneksel hava tahmin teknolojileri kalmıştı.

Standart hava durumu simülasyonları tarafından yapılan tahminler daha uzun sürebiliyor, çünkü geleneksel olarak modellerin doğru tahminler yapmak için karmaşık fizik ve akışkan dinamiklerini hesaba katması gerekiyor.

SİSTEMİN ÇELIŞMA PRENSİBİ

Yapay zeka destekli hava tahmini programı, test zamanından ve altı saat önceki değişkenleri içeren "Dünya'nın hava durumunun en son iki durumunu" alarak çalışıyor. Bu verileri kullanarak GraphCast, altı saat içinde hava durumunun nasıl olacağını tahmin etmeye çalışıyor.

Yakında, GraphCast veya en azından tahminlerine güç veren yapay zeka algoritmasının temelinin ana akım hizmetlere de gelebileceği de tartışılıyor. Google ayrıca GraphCast'i ürünlerine nasıl entegre edeceğini de araştırmaya başladı.

Kaynak: Engadget, Google
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...