Tgrt Haber

Google'dan gizlilik dostu araç: Kişisel verilerinizin ifşa olduğunu haber veriyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: PhoneArena
30 Ekim 2023 11:37 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 11:38
Google'dan gizlilik dostu araç: Kişisel verilerinizin ifşa olduğunu haber veriyor

Teknoloji devi Google, kişisel verilerinizin internet ortamında paylaşıldığını öğrenebileceğiniz ve bunları kolayca arama motorunda kaldırabileceğiniz yeni aracıyla 'gizlilik ihlali' mağdurlarına merhem oluyor.

Kişisel gizlilik​ ve veri koruması günümüzde büyük bir önem taşıyor. Peki size ait hassas bilgilerin internette paylaşılıp paylaşılmadığını anlayabileceğinizi ve bunları istediğiniz zaman kaldırabileceğinizi biliyor muydunuz?

Google'ın sunduğu bir araç, kullanıcıların isimleri, adresleri, telefon numaraları gibi kişisel bilgileri internet üzerinde tespit ettiğinde uyarı almalarına ve bu bilgileri Google Arama​'dan kaldırmalarına olanak tanıyor. CNBC'nin aktardığına göre, bu özellik sayesinde kullanıcılar, kendileriyle ilgili bilgilerin internette nasıl paylaşıldığını gözlemleyebilir ve istenmeyen bilgilerin yayılmasını engelleyebilir.

GOOGLE KİŞİSEL VERİ​ YÖNETİM ARACI NASIL ÇALIŞIR?

Google'ın kişisel veri koruma hizmeti, kolayca erişilebilecek bir bölümde. İlk olarak myactivity.google.com/results-about-you adresine giderek, kullanıcılar isimleri, adresleri, telefon numaraları gibi kişisel bilgilerini girdikten sonra, Google belirlenen bilgileri internet üzerinde arayacak ve eğer bulunursa uyaracak.

Google'dan gizlilik dostu araç: Kişisel verilerinizin ifşa olduğunu haber veriyor

Bu süreçte, kullanıcılar istedikleri takdirde bu bilgilerin Google Arama'dan kaldırılmasını talep edebilirler. Ancak bu karar, Google'ın arama pazarının büyük bir kısmını elinde bulundurması sebebiyle, internet ortamında araştırılan birçok kişiyi olumlu ya da olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

Unutulmaması gereken nokta; bu özellik kişisel bilgilerin internette yayılmasını azaltarak kullanıcıların gizliliklerini koruyabiliyor fakat Google, internetten bilgi kaldırmaya yetkili değil, sadece kendi arama motorundan çıkarmaya olanak sağlıyor.

Yine de bilgileriniz başka bir arama motorunda (Yandex, Bing gibi) paylaşılıyor olabilir ve bu platformlardan kaldırmak için bizzat arama sağlayıcısına başvuru yapmanız gerekiyor.

Son olarak, Google'ın bu aracı hala beta aşamasında ve henüz Türkiye'de kullanılamıyor. Yeni sistem dünya genelinde kullanılabilir olduğunda herkes faydalanmaya başlayacak.

Kaynak: PhoneArena

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...