Gökyüzünde ilk kez yaşanacak, bilim insanları bile şaşkın
Bilim insanları, gökyüzünün en parlak yıldızlarından biri olan Betelgeuse’da daha önce benzeri görülmemiş bir patlama gerçekleşeceğini açıkladı.
2019 yılında bilim insanları Orion takımyıldızındaki devasa Betelgeuse adlı yıldızda bir kararma fark etti. Bunun üzerine daha yakından mercek altına alan bilim insanları 2020'de de yıldızın sönmeye devam ettiğini kaydetti. Bu durum bazı bilim insanlarında büyük bir patlamaya işaret olacağı şeklinde yorumlandı. Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ve diğer gözlemevlerinden gelen verileri analiz etti. Yıldızın yüzeyinin önemli bir kısmının kaybettiğini tespit ettiler. Massachusetts'teki Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde astrofizikçi olan Andrea Dupree, yaptığı açıklamada, “Tam olarak anlamadığımız bir şeyler oluyor. Çözmeye çalışıyoruz. Hubble ile doğrudan gözlemleyebileceğimiz ve yüzey ayrıntılarını çözmeye çalışacağız. Yıldızların evrimini gerçek zamanlı olarak izliyoruz" dedi.
PATLAMA GÜNDÜZ DE GÖRÜLECEK
Güneşte de sık sık patlamalar yaşanıyor. Ancak bu patlamaların oluşturduğu manyetik alanın Dünya'ya çarpması durumunda uydu tabanlı iletişim ve elektrik şebekeleri üzerinde bir etkisi olabiliyor. Ancak, Betelgeuse’da meydana gelen patlamalar Güneş’ten 400 milyar katından daha fazla büyük. Bilim insanlarına göre Betelgeuse, çekirdeğindeki yakıtı yaktıkça şişerek kırmızı bir süper dev haline geldi. Böylece yıldız, 1.6 milyar kilometre çapına geldi. Sonunda, yıldız, Dünya'da gündüzleri kısaca görülebilecek bir olay olan bir süpernova patlaması meydana gelecek.
Betelgeuse, Dünya'nın gece en parlak olan yıldızlarından biri olarak biliniyor.