Tgrt Haber

Güneş Sistemi’nin 100 katı büyüklüğünde... Gökbilimciler şimdiye kadarki en büyük patlamayı yakaladı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: The Guardian
12 May 2023 10:43 - Güncelleme : 12 May 2023 10:49
Güneş Sistemi’nin 100 katı büyüklüğünde... Gökbilimciler şimdiye kadarki en büyük patlamayı yakaladı

Uzayın derinliklerinde her gün yüzlerce olay yaşanırken, gökbilimciler evrenin bugüne kadarki en büyük patlaması AT2021lwx’i yakaladı. Bu patlama Güneş en parlak süpernovadan bile 10 kat daha parlak..

Gökbilimciler, şimdiye kadar tanık oldukları en büyük kozmik patlamayı tespit etti. Bu olay, en büyük kozmik patlama olarak nitelendirilirken, süper kütleli bir kara delik tarafından yutulan, dev bir gaz bulutunun tetiklenmesi sonucunda yaşandığı düşünülüyor.

AT2021lwx olarak bilinen patlama, Güneş Sistemi'mizin 100 katı büyüklüğünde bir ateş topu ve bir süpernovadan 10 kat daha parlaklığıyla dikkat çekiyor. Söz konusu olay, evren​ yaklaşık 6 milyar yaşındayken yaklaşık 8 milyar ışıkyılı uzaklıkta gerçekleşti ve günümüzde hala bir teleskop ağı tarafından tespit ediliyor.

EN PARLAK SÜPERNOVA’DAN 10 KAT DAHA PARLAK

 The Guardian’ın haberine göre evrenin en büyük patlamalarından AT2021lwx, daha önce görülen en parlak süpernovadan 10 kat daha parlak. Başka bir olasılık ise gelgit bozulma olayıdır. Bu, bir yıldızın süper kütleli bir kara deliğe çekilirken parçalandığı zamandır. Ancak AT2021lwx bu olaylardan da üç kat daha parlak ve araştırmacılar bunun da olası bir açıklama olmadığını düşünüyorlar.

Gökbilimciler patlama için , süper kütleli bir kara deliğin devasa bir gaz bulutunu yuttuğu ve bunun da merkezindeki galaksinin etrafında parlak bir disk oluşturduğunu sölyüyor. Bu disk, kara deliğin etrafında dönen ve çok sıcak gazdan oluşuyor ve bu diskten yayılan ışık, AT2021lwx'in kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: The Guardian
Yerelleştirme: Okan Güleş

Kaynak: The Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...