Gölcük ve İstanbul depremi tutulmalara denk geldi! Güneş tutulması depremi tetikler mi? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan cevapladı
Türkiye’den de görülen Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Tarihte meydana gelen bazı depremlerin güneş tutulmalarından önce ya da sonra gerçekleşmesi akıllara ‘deprem olur mu?’ sorusunu getirdi. Özellikle büyük İstanbul depremi riskinin artığı bu yıllarda vatandaşlar tedirgin. TGRT Haber’de Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ‘deprem olur mu?’ sorusunu cevapladı.
Yılın en önemli doğa olaylarından biri olan ve tüm dünyanın merakla beklediği Güneş tutulması şu an gerçekleşiyor. Yılın son Güneş tutulması olan parçalı tutulma, Türkiye'den de izlenebiliyor. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin tam Güneş tutulmasından sonra gerçekleşmiş olması akıllara deprem olur mu sorusunu getirdi. Peki parçalı güneş tutulması depremi tetikler mi? TGRT Haber’de Jeofizik Mühendisleri Odası Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan cevapladı.
TÜRKİYE’DEKİ İKİ BÜYÜK DEPREM ŞÜPHELERİ ARTIRDI
Güneş tutulmasının depreme neden olacağı iddialarının bilimsel dayanaktan uzak olduğunu belirten Ercan, şunları söyledi: “Yeryüzünde çeşitli rastlantılar olabilir. Yılda dünyada 3,5 milyon deprem oluyor. Bunların yüzde 3’ü Türkiye’ye meydana geliyor. Bu konuda Güneş tutulmasından 7 gün öncesine ve 7 gün sonrasına dikkat çekilir. 1999 Gölcük depremi bu aralığa girdi. 1884 İstanbul depreminin de bu aralığa girmiş olması şüpheleri artırdı. Bilim insanları bu konuda yoğun çalışmalar içine girdi. Kuzey Anadolu hattında bir tutulma esnasında ölçüm yaptığımızda bir etki göremedik.”
AY, GÜNEŞ’TEN 3 KAT DAHA ÇOK ETKİLİ
Ercan, vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Rahat rahat gününüze bakın, eğlenmenize bakın. Güneş tutuldu deprem olacak diye bir şey yok. Bilimsel dayanağı yok” dedi. Ay tutulmasında gel git etkisi olduğunu belirten Ercan, “Ayın etkisiyle Güneş’e göre daha yakın olması nedeniyle yerde bir kabarma olur, 3 kat daha fazla etkiler. Bu konuda da Japonların çalışmaları var. İlk aylarda, dolunay dönemlerinde depremlerin yüzde 15 oranında artığına dair bir savları var” dedi.
Depremlerin kaynağının yerin içi olduğunu kaydeden Ercan, “Yeryüzündeki depremlerin kaynağı yerin içidir, uzay değil” ifadelerini kullandı.