Tgrt Haber

Güneş'in en büyük sırrı çözüldü: Neden dışı yüzeyinden daha sıcak?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Space.com
28 Temmuz 2023 14:10 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 14:11
Güneş'in en büyük sırrı çözüldü: Neden dışı yüzeyinden daha sıcak?

Avrupa Uzay Ajansı'nın Güneş gözlem aracı Solar Orbiter, bilim dünyasının yıllardır merak ettiği soruya açıklık getirdi. Dışı neden yüzeyinden daha sıcak?

Güneş​ ile ilgili yüzyıllardır bilim insanlarının dikkatini çeken büyük gizem çözüldü: Güneş'in yüzeyi ile dış atmosferi olan korona arasındaki inanılmaz sıcaklık farkının sebebi ne?

Bu gizemi çözmek için birçok teori öne sürülmüş olsa da, son keşifler bu bulmacanın anahtarının güneşin manyetik dalgalarında olduğunu gösteriyor.

Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi'nden Profesör Tom Van Doorsselaere ve ekibi tarafından yapılan son bir çalışma, bu sıcaklık farkının arkasındaki nedenin, güneşin dış atmosferini ısıtan manyetik dalgalar olabileceğine dair önemli kanıtlar sunuyor.

Bu yeni bulgular, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2020 Şubat ayında fırlatılan "Solar Orbiter" adlı güneş gözlem aracı sayesinde elde edildi.

77 MİLYON KM KADAR YAKLAŞABİLİYOR

Solar Orbiter, güneşe yaklaşık 77 milyon km kadar yakınlaşarak yakın çekimler yapabilme yeteneğine sahip. Bu özelliği sayesinde, güneşin yüzeyindeki manyetik dalgaları ve diğer önemli unsurları yakından incelemek mümkün hale geliyor. Gelecek yıllarda bu mesafenin 43 milyona düşürülmesi bekleniyor.

Profesör Tom Van Doorsselaere, yaptığı açıklamada, "Astrofizikçiler son 80 yılda güneşin sıcaklık gizemini çözmek için çaba harcıyordu ve şimdi güneşin koronasının, manyetik dalgalarla ısınabileceğini gösteren kanıtlar bulundu" diye konuştu.

Solar Orbiter'in EUI (Extreme Ultraviolet Imager) cihazı tarafından kaydedilen görüntülerde, güneşin yüzeyindeki manyetik salınım bölgeleri mavi, yeşil ve kırmızı renkte görüldü. Bu manyetik salınım bölgelerinin her birinin genişliği, 10,000 kilometre kadar. Bu değer, güneşin 1,392,000 km'lik çapıyla karşılaştırıldığında oldukça küçük kalıyor.

Solar Orbiter'ın daha önceki görüntülerinde de, güneşin koronal ısınma gizemine dair ipuçları tespit edilmişti.

Belçika Kraliyet Gözlemevi'nden baş araştırmacı David Berghmans, "Sonuçlarımız, koronal ısınmada hızlı salınımların önemli bir rol oynadığına işaret etti. EUI ile daha yüksek frekanslı manyetik dalgaları nasıl keşfedebileceğimizi araştıracağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: Space.com

Derleme: TGRT Haber

Kaynak: Space.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...