Tgrt Haber

NASA sır perdesini araladı, Güneş'in karanlık yüzü aydınlandı (Güneş rüzgarı nedir?)

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Engadget
25 Ağustos 2023 18:15 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 23:56
NASA sır perdesini araladı, Güneş'in karanlık yüzü aydınlandı (Güneş rüzgarı nedir?)

NASA'nın şu ana kadar Güneş'in en net fotoğraflarını çeken uzay aracı Solar Orbiter, dev yıldızın karanlık yüzünde yeni bir keşfe daha imza attı. Elde edilen veriler, Güneş rüzgarlarına neyin sebep olduğunu ortaya koyabilir...

Evrendeki devasa yıldızlardan biri olan Güneş​ üzerindeki çalışamlarına devam eden NASA​, uzay aracı Solar Orbiter ile yeni bir keşfe imza attı. Solar Orbiter'ın üzerinde yer alan ultraviyole görüntüleyicilerin çetiği fotoğraflarda, bilim insanlarının gözüne bir şey takıldı.

Uzun süredir Güneş rüzgarlarının kaynağını araştıran bilim insanları, çekilen fotoğraflarda rüzgarlara neyin güç verdiğini açıklamak için gereken bilgiyi elde etmiş olabilir.

Science dergisinde yer alan bir makalede, Güneş'in 'koronal delik' olarak adlandırılan karanlık bölgesinden çıkan çok sayıda jetin gözlemlendiğini aktarıldı. 'Pikoflare jetler' adı verilen koronal delikler, en büyük güneş patlamalarının üretebileceği enerjinin yaklaşık trilyonda birini içeriyor.

"10 BİN HANENİN TÜKKETİĞİ GÜCE EŞİT"

Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsünden çalışmanın baş rolü Lakshmi Pradeep Chitta, "Gözlemlediğimiz pikoflare jetler, güneş koronasındaki daha önce gözlemlenmemiş olan en küçük ve enerji açısından en zayıf jet tipidir... Yine de yaklaşık 1 dakika yaşayan tek bir pikoflare jetin enerji içeriği, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 10 bin hanenin bir yıl boyunca tükettiği ortalama güce eşittir" dedi.

Chitta'nın ekibi, Solar Orbiter'ı kullanarak koronal delikleri ve diğer potansiyel güneş rüzgarı kaynaklarını izlemeye devam edecek.

BAŞKA ŞEYLERE DE IŞIK TUTACAK

Gezegenimizde auroraların üretilmesinden sorumlu olan plazma akışları hakkında nihayet bize cevaplar verebilecek verileri toplamanın yanı sıra, onların gözlemleri aynı zamanda güneşin koronasının veya atmosferinin neden yüzeyinden çok ama çok daha sıcak olduğuna da ışık tutabilir.

NASA sır perdesini araladı, Güneş'in karanlık yüzü aydınlandı (Güneş rüzgarı nedir?)

GÜNEŞ RÜZGARI NEDİR?

Güneş rüzgârı, güneşin yüzeyinde meydana gelen patlamalar sonucu gezegenlerarası ortama saçılan yüklü, iyonize olmuş parçacıkların bir bileşimidir. Güneş rüzgârı, bir yıldızın üst atmosferinden salgılanan yüklü parçacıklar (ayrıca plazma) akımıdır. Güneş dışında yıldızlar söz konusu olduklarında yıldız rüzgârından söz edilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Engadget

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...